Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Amnesty pozastavila činnosť v Indii, vláda jej zmrazila účty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Amnesty tvrdí, že jej bankové účty v krajine boli zmrazené 10. septembra.

Naí Dillí 29. septembra (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) sa rozhodla pozastaviť svoju činnosť v Indii po tom, ako jej tamojšia vláda zmrazila bankové účty. Podľa AI ide o odvetu za to, že upozorňuje na prípady porušovania ľudských práv v tejto krajine. Informovali o tom v utorok agentúry Reuters a AFP.

"Organizácia bola prinútená prepustiť svojich zamestnancov v Indii a pozastaviť všetky prebiehajúce kampane a výskumy," uviedla AI vo vyhlásení.

Podľa Amnesty ide o posledný zo série odvetných krokov v rámci nepretržitého "lovu na čarodejnice" a nepodložených obvinení voči AI zo strany indickej vlády.

Amnesty tvrdí, že jej bankové účty v krajine boli zmrazené 10. septembra. Uviedla tiež, že v posledných dňoch upozornila na porušovanie práv v spornom regióne Džammú a Kašmír a na nepokoje v Naí Dillí, za čo sa ju podľa nej vláda pokúsila potrestať.

"Zaobchádzať s ľudskoprávnymi organizáciami... ako so zločineckými zoskupeniami má za cieľ vyvolať v Indii atmosféru strachu a potlačiť kritické hlasy," uviedol výkonný riaditeľ indickej pobočky AI Avináš Kumár.

Vláda v Naí Dillí na žiadosti o vyjadrenie bezprostredne nereagovala, píše agentúra Reuters.