Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Amnesty vyzýva Balkán, aby vyšetrila zmiznutia ľudí počas vojen

Foto: TASR/AP

Zároveň obviňuje Chorvátsko, Bosnu, Čiernu Horu, Macedónsko a Kosovo z toho, že "nedodržujú svoje medzinárodné záväzky tieto zločiny účinne prešetriť a trestne stíhať".

Belehrad 29. augusta (TASR) - Organizácia Amnesty International (AI) vyzýva balkánske štáty, aby zistili osud približne 14.000 ľudí, ktorí sú od regionálnych vojnových konfliktov z 90. rokov minulého storočia stále nezvestní, a potrestali tých, ktorí sú za ich zmiznutie zodpovední.

Ľudskoprávna skupina v dnešnom vyhlásení - deň pred štvrtkovým Medzinárodným dňom zmiznutých osôb - uviedla, že "ľudia žijúci na Balkáne zatiaľ kapitolu násilných zmiznutí neuzatvorili".

Námestníčka riaditeľa programu AI pre Európu a strednú Áziu Jezerca Tiganiová v dokumente hovorí, že "vlády musia zabezpečiť, aby všetky obete a ich rodiny mali prístup k spravodlivosti a bezodkladne sa im dostalo primeraného a účinného odškodnenia za ujmu, ktorú utrpeli".

Vyhlásenie zároveň obviňuje Chorvátsko, Bosnu, Čiernu Horu, Macedónsko a Kosovo z toho, že "nedodržujú svoje medzinárodné záväzky tieto zločiny účinne prešetriť a trestne stíhať".