Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Amnesty zverejnila nové dôkazy o zločinoch páchaných na Rohingoch

Na snímke z videozáznamu z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sú tisíce rohinských moslimov na úteku z Mjanmarska v meste Anjuman Para v susednom Bangladéši 16. októbra 2017. Podľa OSN utieklo pred násilnosťami z Jakchainského štátu na západe Mjanmarska do Bangladéša od konca augusta približne 537.000 Rohingov. Foto: TASR/AP

Správa Amnesty sa opiera o osobné svedecké výpovede viac ako 120 rohinských mužov a žien, ktorí v posledných týždňoch utiekli do Bangladéša.

Londýn/Rangún 18. októbra (TASR) - Nové dôkazy o systematickej kampani zločinov proti ľudskosti páchaných na menšine rohinských moslimov v Mjanmarsku zverejnila dnes vo svojej najnovšej správe medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

TASR o tom informovala vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová.

Amnesty vo svojej dosiaľ najpodrobnejšej analýze tejto stále prebiehajúcej krízy uvádza, že viac ako 530.000 rohinských mužov, žien a detí v priebehu niekoľkých týždňov v hrôze utieklo zo severu mjanmarského Jakchainského štátu. Násilie vypuklo po tom, ako 25. augusta rohinská ozbrojená skupina napadla približne 30 príslušníkov bezpečnostných síl.

Takmer 50-stranová štúdia s názvom "Skončil sa mi svet: Rohingovia sú cieľom zločinov proti ľudskosti v Mjanmarsku" popisuje, ako mjanmarské bezpečnostné sily vykonávajú rozsiahlu, systematickú, organizovanú a nemilosrdnú kampaň vraždenia, znásilňovania a vypaľovania proti rohinskému obyvateľstvu ako celku v Jakchainskom štáte.

"V tejto organizovanej kampani sa mjanmarské bezpečnostné sily brutálne pomstili celej rohinskej populácii na severe Jakchainského štátu v zjavnej snahe trvalo ich vyhnať z krajiny," uviedla riaditeľka Amnesty International pre vyšetrovanie kríz Tirana Hassanová.

Podľa Hassanovej je odhalenie týchto zločinov prvým krokom na dlhej ceste k spravodlivosti. "Hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain musí podniknúť okamžité kroky na zastavenie svojich vojsk, ktoré páchajú zverstvá," vyzvala.

Správa Amnesty sa opiera o osobné svedecké výpovede viac ako 120 rohinských mužov a žien, ktorí v posledných týždňoch utiekli do Bangladéša; taktiež o 30 rozhovorov so zdravotníkmi, humanitárnymi pracovníkmi, novinármi a bangladéšskymi úradníkmi. AI analyzovala tiež satelitné snímky a údaje, ako aj fotografie a videodôkazy.

Na základe týchto dát organizácia dospela k záveru, že státisíce rohinských žien, mužov a detí boli obeťami rozsiahlych a systematických útokov v rozsahu zločinov proti ľudskosti.

Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu (ICC) menuje 11 druhov činov, ktoré pri vedomom páchaní predstavujú zločiny proti ľudskosti.

AI na severe Jakchainského štátu dôsledne dokumentuje najmenej šesť z týchto činov: vraždy, deportácie a násilné vysídlenia, mučenia, znásilnenia a iné sexuálne násilie, prenasledovanie a iné neľudské činy, ako odopieranie potravy a iných život zachraňujúcich opatrení.

Z analýzy satelitných záznamov vyplýva, že od 25. augusta bolo na severe Jakchainského štátu najmenej 156 veľkých požiarov. V predchádzajúcich piatich rokoch tam pritom v tomto istom období žiadne požiare neevidovali, keďže ide o monzúnové obdobie. To podľa Amnesty silne naznačuje, že vypaľovanie bolo úmyselné.

Hassanová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby nedovolilo etnickým čistkám dosiahnuť svoj nezákonný cieľ: "Na to musí medzinárodné spoločenstvo podporovať Bangladéš pri poskytovaní primeraných podmienok a bezpečného azylu pre rohinských utečencov."

Upozornila tiež na nutnosť "zabezpečiť, aby Mjanmarsko rešpektovalo ľudské právo Rohingov bezpečne, dobrovoľne a dôstojne sa vrátiť do svojej krajiny". Rovnako je podľa nej nutné ukončiť systematickú diskrimináciu Rohingov a ďalšie hlavné príčiny súčasnej krízy.