Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Amsterdam chce vysťahovávať neprispôsobivých do kontajnerov

Notorickí narušovatelia susedského spolunažívania majú v kontajnerových bytoch bývať šesť mesiacov alebo aj dlhšie, a to pod dohľadom polície a sociálnych služieb.

Amsterdam 4. decembra (TASR) - Radnica holandskej metropoly Amsterdam má v úmysle začať vysťahovávať notoricky neprispôsobivých obyvateľov z centra mesta do kontajnerových príbytkov v izolovaných častiach mesta, kde by mali prístup iba k základných službám. Vyčlenila si na to milión eur. Informovala o tom dnes BBC.

Notorickí narušovatelia susedského spolunažívania, ktorých budú vytypovávať špeciálne zásahové jednotky, majú v týchto kontajnerových bytoch bývať šesť mesiacov alebo aj dlhšie, a to pod dohľadom polície a sociálnych služieb.

Mestská rada poprela, že by chcela vytvárať getá plné neprispôsobivých obyvateľov, pretože by boli iba semeniskom ďalších problémov. Chce však, aby tí, ktorí vyvolávajú problémy v spoločnosti, ju boli nútení dočasne opustiť.

"Naším plánom je bojovať so zastrašovaním a šikanovaním," vysvetlila BBC Tahira Limonová z mestskej rady. Starosta Amsterdamu Eberhard van der Laan dodal, že súčasný systém funguje naopak, nevinné rodiny sú nútené presťahovať sa, pretože majú susedov, ktorí ich šikanujú.

Nové pravidlá sa majú vzťahovať iba na extrémne prípady.

S podobnou myšlienkou podľa BBC nedávno prišiel populistický politik Geert Wilders, ktorý vyzval na vytvorenie "dedín odpadu", do ktorých by boli vysťahovávaní ľudia vyvolávajúci v normálnej spoločnosti problémy.

Mestská rada Amsterdamu tvrdí, že ich cieľ je odlišný, chcú iba chrániť obete a trestať porušovateľov pravidiel spolunažívania.