Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

KONIEC NOČNEJ MORY: Po 15 rokoch otvorili v Amsterdame novú trať metra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trvalo totiž o sedem rokov dlhšie, ako sa plánovalo, zatiaľ čo náklady stúpli oproti pôvodným predpokladom na viac než dvojnásobok - približne tri miliardy eur.

Amsterdam 22. júla (TASR) - Obyvatelia holandského Amsterdamu môžu od soboty využívať novú linku metra, ktorej časť vedie pod historickým centrom mesta so sieťou vodných kanálov. Zavŕšila sa tak 15-ročná realizácia tejto kontroverznej dopravnej stavby spojenej s "veľkými rizikami", informovala agentúra DPA.

Budovanie podzemnej dráhy v bahnitej pôde pod historickými budovami a sústavou tzv. grachtov, ktorá je zaradená na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, bolo pre Amsterdam "nočnou morou". Trvalo totiž o sedem rokov dlhšie, ako sa plánovalo, zatiaľ čo náklady stúpli oproti pôvodným predpokladom na viac než dvojnásobok - približne tri miliardy eur.

"Je to veľký krok do budúcnosti mesta," povedala pri sobotňajšom otvorení Severo-južnej linky amsterdamská starostka Femke Halsemová.

Nová trasa metra má celkovú dĺžku deväť kilometrov a osem staníc, pričom prekonáva niekdajšiu morskú zátoku IJ, cez ktorú doteraz obyvateľov prepravovala kompa. Očakáva sa, že nové spojenie využije denne približne 120.000 cestujúcich.