Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Analytici pochybujú o schopnosti KĽDR zaútočiť na lietadlá USA

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea sa podľa nich iba pokúša odviesť pozornosť, aby mohla pokračovať vo vývoji vlastných jadrových zbraní.

Soul 26. septembra (TASR) - Vojenskí analytici vyjadrili pochybnosť nad schopnosťou a úmyslom Severnej Kórey podniknúť útok na bombardéry a stíhačky Spojených štátov, a to aj napriek tomu, že najvyšší predstavitelia Pchjongjangu sa takýmto útokom vyhrážajú.

Podľa analytikov, na ktorých sa vo svojej správe odvolala agentúra AP, sa Severná Kórea iba pokúša odviesť pozornosť, aby mohla pokračovať vo vývoji vlastných jadrových zbraní.

Minister zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Ri Jong-ho v pondelok povedal, že víkendové slová amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu Severnej Kórey boli jasným vyhlásením vojny. Šéf Bieleho domu cez víkend na Twitteri napísal, že severokórejský vodca Kim Čong-un ani jeho šéf diplomacie "už veľmi dlho nevydržia".

Severokórejčania si preto podľa Ri Jong-hoa vyhradzujú právo podniknúť opatrenia na vlastnú obranu. Mohli by tak "zostreliť americké strategické bombardéry, aj keby ešte neprekročili hranice vzdušného priestoru KĽDR".