Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ANALYTICI: Výsledok nemeckých volieb by mohol spomaliť integráciu v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas vyhlásenia výsledkov parlamentných volieb v sídle CDU. Foto: TASR/AP

Staronová kancelárka Angela Merkelová bude musieť podľa analytikov pravdepodobne robiť v politike ústupky. Zamerať by sa však mala aj na chýbajúce reformy.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Výsledky nemeckých volieb sa môžu podpísať pod spomalenie európskej integrácie. Predpokladajú to analytici na základe výsledkov víkendových volieb. Staronová kancelárka Angela Merkelová bude musieť podľa nich pravdepodobne robiť v politike ústupky. Zamerať by sa však mala aj na chýbajúce reformy.

Merkelovej konzervatívci (CDU/CSU) ostanú najsilnejšou stranou v Spolkovom sneme. Najväčší počet hlasov po nich získala Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), treťou najsilnejšou je pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Všetky hlavné strany vylúčili spoluprácu s AfD, možné sú dve riešenia zostavenia vlády. Jednou je pokračovanie doterajšej veľkej koalície, druhou spojenie Merkelovej bloku so Slobodnou demokratickou stranou (FDP) a Zelenými. Druhá kombinácia je známa ako "jamajská".

"Nemecké voľby sú z pohľadu ďalšej európskej integrácie sklamaním. Pravdepodobná jamajská koalícia bude spájať ekonomický liberalizmus na jednej strane (FDP) a snahu o väčšiu reguláciu na strane druhej (Zelení). Pozícia Merkelovej bude oslabená a v mnohom sa bude musieť prispôsobiť svojim partnerom," skonštatoval analytik spoločnosti Trim Broker Ronald Ižip. Upozornil na to, že pre FDP je "červenou čiarou" spoločný rozpočet eurozóny. "To znamená, že FDP bude veľkou brzdou fiškálnej integrácie eurozóny tak, ako to plánoval francúzsky prezident Emanuel Macron. Výsledkom pravdepodobne bude menší priestor pre hlbšiu integráciu," očakáva Ižip.

Podobný názor má aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis. "Smerovanie k užšej integrácii v rámci EÚ by mohlo byť pomalšie a nie také bezproblémové vzhľadom k vysokej pravdepodobnosti účasti liberálov z FDP vo vláde, ktorí sú skôr eurospektici, či lepšie povedané eurorealisti," konštatoval.

Výsledok nemeckých volieb môže mať vplyv aj na pokračujúce rokovania o brexite, či na migračnú politiku. "Nemecko potrebuje voľný obchod a FDP bude jeho silný presadzovateľom. Nová vláda preto môže korigovať súčasné snahy Bruselu o exemplárne potrestanie Británie. Naopak, môže sa snažiť o vzájomne prospešnú dohodu o voľnom obchode," očakáva Ižip. Prepad preferencií CDU a rast preferencií protimigračných strán zase bude podľa neho tlačiť vládu do deportácie mnohých ekonomických migrantov a pravdepodobne aj Sýrčanov po skončení vojenského konfliktu v ich domovine.

Nemecko však podľa analytikov potrebuje aj zásadné ekonomické reformy. Ak budú chýbať, môže sa súčasný rozkvet krajiny zbrzdiť. Ohrozený by mohol byť ekonomický rast. "Prvým problémom krajiny je klesajúci potenciál rastu. Žiadna zo súčasných politických strán sa pritom tomuto zásadnému problému nevenovala. Pretrváva tľapkanie sa po pleci pri aktuálnom solídnom, no len cyklickom oživení," myslí si Pánis.

Podľa analytika sú potrebné veľké reformy vedy a výskumu, formovania kapitálu, vzdelávacieho systému, dodatočného celoživotného vzdelávania, ale aj digitalizácie. "Zásadný problém je starnutie populácie. Ďalším problémom je silný rast sociálneho štátu. Výdaje v sociálnej oblasti raketovo rastú pre kupovanie si voličov. Nutná je reforma penzijného systému, ako aj zdravotníctva. Namiesto toho však mnoho strán sľubuje ešte väčší rozmach sociálneho štátu," doplnil Pánis.

Nemecko má síce prebytok rozpočtu, podľa ekonóma je to ale vďaka nulovým úrokovým sadzbám a vysokej zamestnanosti. "Negatívna demografia sa čoskoro prejaví a verejné financie to bude bolieť, ak sa neurobia žiadne zmeny.  Nemecko musí riešiť aj svoju pozíciu priemyslu, či reformu daňového systému," dodal Pánis.