Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Analytička: Strata spojencov Taiwanu vyhovuje Číne, rozdeľuje to ľudí

Na archívnej snímke z 15. januára 2024 stožiar (tretí sprava), na ktorom viala vlajka malého tichomorského ostrovného štátu Nauru, je prázdy pred budovou v taiwanskej metropole Tchaj-pej. Foto: TASR/AP

O jedného zo svojich spojencov prišiel Tchaj-pej v pondelok, keď vláda na ostrove Nauru oznámila, že s ním prerušuje diplomatické styky.

Tchaj-pej 19. januára (TASR) - Snaha Číny, aby Taiwan strácal diplomatických spojencov v zahraničí, má za cieľ ovplyvňovať verejnú mienku na tomto ostrove. Peking tým chce Taiwancom okrem iného naznačiť, že počas vlády Demokratickej pokrokovej strany (DPP) prichádza Taiwan o podporu v zahraničí. Pre TASR to povedala analytička zo švédskeho Inštitútu pre bezpečnostnú a rozvojovú politiku (ISDP) Zsuzsa Anna Ferenczyová v reakcii na nedávne rozhodnutie malého tichomorského ostrovného štátu Nauru prerušiť diplomatické väzby s Tchaj-pejom.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, aj keď ostrov má od roku 1949 svoju vlastnú vládu. Nezávislosť Taiwanu v súčasnosti uznáva iba 12 štátov – Belize, Svazijsko, Guatemala, Haiti, Vatikán, Marshallove ostrovy, Palau, Paraguaj, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny a Tuvalu.

O jedného zo svojich spojencov prišiel Tchaj-pej v pondelok, keď vláda na ostrove Nauru oznámila, že s ním prerušuje diplomatické styky a miesto toho uzná nad ním čínsku zvrchovanosť.

Išlo o prvého diplomatického spojenca Taiwanu, ktorý sa rozhodol prerušiť väzby s Tchaj-pejom po sobotňajších prezidentských voľbách na Taiwane. Zvíťazil v nich kandidát vládnej DPP Laj Čching-te, ktorý plánuje pokračovať v politike doterajšej prezidentky Cchaj Jing-wen a presadzovať nezávislosť Taiwanu od Číny. Peking označil Laja za nebezpečného separatistu.

Počas ôsmich rokov strany DPP pri moci prišiel Taiwan o desať diplomatických spojencov, ktorí uprednostnili rozvíjanie vzťahov s Čínou, upozornila americká televízia CNN.

Tvrdenie, že za vlády strany DPP Taiwan neustále stráca spojencov, pomáha tiež polarizovať spoločnosť na ostrove a podporovať postoj opozičnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT), že DPP Čínu provokuje a vystavuje tak ostrov riziku, uviedla analytička.

Najdôležitejším partnerom Taiwanu sú Spojené štáty, ktoré však tak ako väčšina krajín nemajú s ostrovom oficiálne diplomatické vzťahy. Poskytujú mu však ekonomickú a politickú podporu i zbrane.

Víťaz minulotýždňových prezidentských volieb Laj prisľúbil, že bude pokračovať v posilňovaní medzinárodných partnerstiev Taiwanu – prioritou zostanú vzťahy so Spojenými štátmi, no dôležitá bude aj podpora Japonska a partnerov z juhovýchodnej Ázie, povedala Ferenczyová.

Analytička si myslí, že ak Laj nadviaže na politiku Cchaj Jing-wen, Taiwan bude pokračovať aj v spolupráci s európskymi krajinami. Podľa jej slov však na dosiahnutie pokroku v oblasti obchodu a investícii bude musieť Tchaj-pej vypracovať strategickejší prístup k Európe.

Atašé politického oddelenia čínskeho veľvyslanectva na Slovensku Jie Cchung-pin vo vyjadrení pre TASR zdôraznil, že vláda v Pekingu konzistentne presadzuje politiku zameranú na opätovné zjednotenie Taiwanu so zvyškom Číny. "Mierové znovuzjednotenie a jedna krajina – dva systémy, to je naša základná politika pri riešení taiwanskej otázky," uviedol Jie.

Ako pokračoval, "v najlepšom záujme celého čínskeho národa vrátane taiwanských krajanov" je opätovné zjednotenie mierovými prostriedkami a je to aj prvá voľba Pekingu.

Zároveň odmietol akékoľvek aktivity smerujúce k nezávislosti Taiwanu. "Ak nás separatistické sily nezávislosti Taiwanu alebo iné sily vonkajšieho zasahovania vyprovokujú a prinútia, alebo dokonca prekročia červenú čiaru tolerancie, budeme musieť prijať rázne opatrenia," varoval Jie.