Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Analytička: Taiwan vo voľbách ukázal Číne, že chce demokraciu

Nový taiwanský prezident Laj Čching-te (vpravo) a bývalým americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Stephenom Hadleym 15. januára 2024 v Tchaj-peji. Foto: TASR/AP

Laj víťazstvom vo voľbách zaistil strane DPP tretie funkčné obdobie za sebou. Stala sa tak prvou stranou, ktorej sa to podarilo od zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1996.

Tchaj-pej 16. januára (TASR) - Výsledok prezidentských volieb na Taiwane, v ktorých zvíťazil súčasný viceprezident Laj Čching-te, vysiela Číne signál, že Taiwan je oddaný demokracii a chce si ju udržať aj napriek zastrašovaniu. V rozhovore pre TASR to uviedla analytička zo švédskeho Inštitútu pre bezpečnostnú a rozvojovú politiku (ISDP) Zsuzsa Anna Ferenczyová, podľa ktorej boli pokusy Pekingu o podkopanie dôvery Taiwancov v demokraciu a svojich lídrov neúčinné.

Víťazom prezidentských volieb na Taiwane, ktoré sa uskutočnili v sobotu 13. januára, sa stal kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te, ktorého Peking pred voľbami označil za nebezpečného separatistu. Podporilo ho 40,05 percenta voličov. Jeho hlavný protikandidát Chou Jou-i z konzervatívnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) získal 33,49 percenta hlasov, zatiaľ čo kandidáta Taiwanskej ľudovej strany (TPP), Kche Wen-čeho podporilo 26,46 percenta voličov.

Laj víťazstvom vo voľbách zaistil strane DPP tretie funkčné obdobie za sebou. Stala sa tak prvou stranou, ktorej sa to podarilo od zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1996.

Čína v reakcii na výsledok prezidentských volieb na Taiwane, ktorý považuje za súčasť svojho územia, uviedla, že opätovné zjednotenie Číny a Taiwanu je aj tak "neodvratné".

Ďalšie štyri roky pri moci pre stranu DPP znamenajú, že dialóg medzi Tchaj-pejom a Pekingom sa neobnoví, skonštatovala Ferenczyová. Dodala, že čínska vláda strane DPP vôbec nedôveruje a aj keď sa nový prezident pokúsi iniciovať rozhovory, ako to sľúbil, Peking ich s najväčšou pravdepodobnosťou odmietne.

Hoci sa súčasný stav nepáči ani jednej strane, je nepravdepodobné, že by ho v blízkej budúcnosti niekto jednostranne zmenil, myslí si analytička. Po voľbách bude podľa nej pokračovať eskalácia napätia v Taiwanskom prielive, ako tomu bolo v posledných štyroch rokoch, keď Peking zvýšil napätie na bezprecedentnú úroveň.

Analytička neočakáva, že Peking v týchto aktivitách poľaví, pretože by to mohlo vyzerať ako slabosť alebo kompromis. A to si nemôže dovoliť smerom k vlastnej verejnosti najmä teraz, keď čínska ekonomika spomaľuje, myslí si Ferenczyová.

Čína podľa nej voči Taiwanu zrejme uplatní kombinovaný nátlak – s použitím informačnej manipulácie, agresívnej rétoriky, kybernetických útokov, ekonomického tlaku a vojenských manévrov.

Súčasne s prezidentskými voľbami sa v sobotu na Taiwane konali aj parlamentné voľby, v ktorých vládna strana DPP stratila väčšinu v parlamente. Bude mať 51 hlasov, o jeden menej než Kuomintang. Taiwanská ľudová strana si zaistila osem mandátov. Prezidentova DPP to tak bude mať podľa analytičky v parlamente ťažšie v presadzovaní svojich cieľov, napríklad pri posilňovaní obrany ostrova prostredníctvom nákupu zbraní z USA.