Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Analytik: Suverenita krajiny bola najsilnejšou témou Orbánovho prejavu

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Niektoré zahraničné médiá z prejavu vyzdvihli, že predseda maďarskej vlády kritizoval Západ a za vzor namiesto západnej Európy a Európskej únie otvorene označil krajiny Balkánu.

Budapešť 19. februára (TASR) - Ústrednou a vracajúcou sa témou nedeľňajšieho budapeštianskeho prejavu premiéra Viktora Orbána, v ktorom hodnotil stav krajiny, bola národná suverenita, uviedol v pondelok v komerčnej televízii Echo TV analytik Tamás Lánczi.

"Je to téma, na ktorú Orbán v uplynulých rokoch staval svoje doterajšie politické opatrenia, akými bolo znižovanie režijných nákladov domácností či stavanie hraničných zábran," dodal v súvislosti s Orbánovým 20. výročným prejavom.

V prejave dominoval boj proti migrácii, čo podľa Láncziho je témou, ktorá určí osud Maďarska nielen v nadchádzajúcom roku, ale určí aj osud nasledujúcich generácií.

Vedúci analytik inštitútu Political Capital Attila Juhász označil za najväčšiu výzvu z Orbánovho prejavu medzinárodnú časť hodnotenia. "V skutočnosti Orbán neurčuje európske procesy, avšak pokúšal sa budiť dojem, že je tomu tak," konštatoval.

Niektoré zahraničné médiá z prejavu vyzdvihli, že predseda maďarskej vlády kritizoval Západ a za vzor namiesto západnej Európy a Európskej únie otvorene označil krajiny Balkánu. Podľa ľavicového britského denníka The Guardian možno preto Orbána teraz už bez výhrad nazvať pravicovým populistom, ktorý sa pasuje za ochrancu kresťanstva, pričom jeho rétorika je namierená aj voči cirkvi.

Podľa rakúskeho denníka Die Presse maďarský ministerský predseda sa viac-menej úspešne pokúsil skopírovať inauguračný prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom Trump hovoril, že Amerika je na prvom mieste. Orbán sa snaží presvedčiť svojich priaznivcov, že jeho vláda disponuje nejakou zahraničnopolitickou váhou. Maďarský premiér obviňuje EÚ a amerického finančníka Georgea Sorosa z vyvolávania migrácie, aj keď fakty svedčia o inom, píše Die Presse.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) označila Orbánov prejav za reč klamstva, pretože údaje o ekonomike, vzdelávaní a zdravotníctve hovoria o niečom inom. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) vyhlásila, že v Maďarsku bojuje realita s propagandou, pričom Orbán problémy popiera namiesto toho, aby ich riešil.

Strana Liberáli (Liberálisok) zdôraznila, že Maďarsko sa v uplynulých ôsmich rokoch vládnutia Fideszu dostalo v mnohých oblastiach na koniec rebríčka krajín Európskej únie a brutálnym spôsobom sa rozmohla v tejto krajine korupcia.

Ultrapravicový Jobbik vydal vyhlásenie, v ktorom Orbánov prejav označil za hodnotenie úspechu Fideszu, nie však úspechu Maďarska.

spravodajca TASR Ladislav Vallach