Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Analytik: Trump a Macron chcú novú dohodu s Iránom, tá nie je reálna

Na snímke sprava americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron, prvá dáma USA Melania Trumpová a prvá dáma Francúzska Brigitte Macronová počas ceremoniálu 24. apríla 2018 v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Body, ktoré Spojeným štátom v súčasnej jadrovej dohode prekážajú a mala by ich obsahovať nová zmluva, sú podľa odborníka veľmi komplexné a v očiach Západu neriešiteľné.

Praha 26. apríla (TASR) - Vznik novej jadrovej dohody s Iránom nie je reálny ani napriek tomu, že záujem o ňu vyjadrili po stretnutí v USA americký prezident Donald Trump i jeho francúzsky partner Emmanuel Macron. V rozhovore pre TASR to uviedol analytik z českej Asociácie medzinárodných otázok (AMO) Petr Boháček.

Body, ktoré Spojeným štátom v súčasnej jadrovej dohode prekážajú a mala by ich obsahovať nová zmluva, sú podľa odborníka veľmi komplexné a v očiach Západu neriešiteľné. Ide napríklad o balistický program Iránu, ktorý je základným obranným prvkom tejto krajiny.

"Irán je obkľúčený americkými vojakmi v Iraku a v Afganistane. Historická skúsenosť ich nikdy nebude viesť k tomu, aby sa vzdali rozvíjania svojej obranyschopnosti," objasnil Boháček.

Podstatný je podľa neho silný multilateralizmus, na ktorý Macron po stretnutí s Trumpom upozorňoval. Ak by sa začalo o novej dohode hovoriť, Irán sa dostane do bodu, keď už nebude môcť robiť ústupky. Macron si tento fakt podľa Boháčka uvedomuje a preto na nevyhnutnosť vzájomného porozumenia vyzval aj ostatné krajiny.


Na druhej strane, "Donald Trump, ktorý vníma politiku unilaterálne, nebude ochotný pristúpiť na nijaké podmienky, ktoré budú prijateľné pre Irán", tvrdí analytik.

Podľa analytika bolo stretnutie lídrov USA a Francúzska, ktoré sa uskutočnilo začiatkom tohto týždňa vo Washingtone, z Macronovej strany strategicky a diplomaticky veľmi dobre zahraté.

"Gestá medzi oboma štátnikmi boli síce sympatické... realita je však oveľa tvrdšia," domnieva sa Boháček. Francúzsky prezident to podľa neho potvrdil v prejave pred americkým Kongresom. "Vyjadril sa proti všetkému, čo Donald Trump predstavuje... celkovo jeho hodnotám".


Obaja prezidenti majú teda na jednej strane veľmi dobré osobné vzťahy, ale na ich pozadí je "dramatický rozkol v hodnotách a v tom, ako sa pozerajú na svet," skonštatoval odborník.

Ako ďalej zdôraznil, dôležité teraz je, ako bude na celú vec Donald Trump reagovať. "Či sa Macronovi podarilo prezidenta USA v niečom presvedčiť, ukáže až čas," vyhlásil Boháček. Pripomenul však, že v otázke klimatickej dohody sa francúzskemu prezidentovi Trumpov názor zmeniť nepodarilo.

Čo sa Macronovi nepodarilo, nemecká kancelárka Angela Merkelová nezachráni. Tá má Biely dom navštíviť v piatok. "Ak má niekto šancu amerického prezidenta v niečom ovplyvniť, je to práve Emmanuel Macron," myslí si Boháček. Kancelárka podľa neho s Trumpom nemá natoľko silný vzťah a skôr sa bude venovať obchodom než zahraničnej politike.

Historická jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.