Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Analytik: Úspech Jobbiku v doplňujúcich voľbách v Tapolci významný

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V doplňujúcich voľbách v Tapolci, ktoré sa konali 12. apríla, podľa predbežných výsledkov vyhral kandidát ultrapravicovej strany Jobbik.

Budapešť 15. apríla (TASR) - Zisk prvého individuálneho parlamentného mandátu v nedeľňajších doplňujúcich voľbách v maďarskom volenom obvode Tapolca je zo strany ultrapravicovej strany Jobbik významným úspechom. Vyhlásil to dnes v komerčnej spravodajskej rozhlasovej stanici Inforádió politický analytik Péter Tölgyesi, ktorý zdôraznil, že týmto sa končí obdobie "samovlády" Fideszu.

"Je isté, že predseda vlády Viktor Orbán a jeho strana Fidesz urobia všetko pre to, aby napravili doteraz nespochybniteľné vedenie Fideszu," povedal Tölgyesi. Podotkol, že Fidesz nedokázal vyhrať doplňujúce voľby od vlaňajšieho novembra.

Podľa jeho slov Fidesz po tom, čo vlani získal dvojtretinovú väčšinu v parlamente a vyhral aj regionálne voľby, je už sotva schopný zvíťaziť. "Zatiaľ ešte nie je nič rozhodnuté, napriek tomu, keby teraz boli parlamentné voľby, nikto by v nich nezískal absolútnu väčšinu," konštatoval Tölgyesi.

V doplňujúcich voľbách v Tapolci, ktoré sa konali 12. apríla, podľa predbežných výsledkov vyhral kandidát ultrapravicovej strany Jobbik Lajos Rig tesne pred kandidátom vládnuceho bloku Fidesz-KDNP Zoltánom Fenyvesim. Definitívne výsledky však budú známe až vo štvrtok.

Voličské hlasy v jednom z volebných okrskov budú totiž zrátané až po tom, čo budú k dispozícii hlasy odovzdané na maďarských veľvyslanectvách v zahraničí. V danom okrsku hlasovalo okolo 500 oprávnených voličov a rozdiel medzi Rigom a Fenyvesim je približne 300 hlasov.

Voliči z Tapolce a okolia volili náhradníka za vlani zosnulého maďarského parlamentného poslanca bloku Fidesz-KDNP Jenöa Lasztoviczu. Vo februárových doplňujúcich voľbách vo volebnom obvode mesta Veszprém prehrou kandidáta Fidesz-KDNP prišiel vládnuci blok o dvojtretinovú väčšinu v parlamente.