Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nórsky masový vrah Breivik je vinný, dostal 21 rokov

Masový vrah Anders Behring Breivik gestikuluje po príchode do súdnej siene v Oslo 24. augusta 2012. Súd vynesie nad nórskym teroristom rozsudok. Breivik je obžalovaný z usmrtenia 77 ľudí na ostrove Utöya a v sídle nórskej vlády pri teroristickom útoku z 22. júla minulého roka. Foto: TASR/AP

Nór je obžalovaný z usmrtenia 77 ľudí na ostrove Utöya a v sídle nórskej vlády pri teroristickom útoku z 22. júla minulého roka. Breivik ani prokuratúra nepodá odvolanie proti odsúdeniu.

Oslo 24. augusta (TASR) - Tridsaťtriročný pravicový extrémista Anders Behring Breivik bol príčetný, keď vlani v Nórsku zabil 77 ľudí, rozhodol súd v Osle, ktorý ho dnes odsúdil na 21 rokov väzenia s tým, že odpykať si musí najmenej desať rokov.

Vyhlásenie rozsudku prenášali médiá v priamom prenose.

Tí, ktorí útok Breivika prežili, rozsudok vítajú

Mladí ľudia, ktorí prežili vlani strelecké vyčíňanie pravicového extrémistu Andersa Breivika na ostrove Utöya, privítali dnes rozhodnutie súdu, že bol v čase útoku príčetný a je za svoje činy trestne zodpovedný.

"Toto je rozsudok, v ktorý som dúfal," povedal nórskej tlačovej agentúre NTB Tore Sinding Bekkedal, ktorý sa počas útoku ukryl na záchode.

Iný z preživších, Adrian Pracon, povedal televízii TV2, že rozsudok cíti ako "veľkú úľavu", pretože Breivik sa zrejme voči 21-ročnému trestu väzenia neodvolá. "Chcem ísť ďalej a toto je prvý krok."

Vodca ľavicovej mládežníckej organizácie Eskil Pedersen povedal novinárom, že "to bol politický útok. Muž sa pokúsil zničiť generáciu mladých politikov, vážne nás zasiahol, ale nemohol nás poraziť."
Dnešné zasadnutie malo nezvyčajný priebeh. Predsedníčka súdu Wenche Elisabeth Arntzenová hneď na začiatok zverejnila rozhodnutie pätice sudcov a výšku trestu, po čom pokračovala popisom Breivikovho detstva. Uviedla, že sudcovia sa na rozsudku zhodli jednohlasne.

Súd v rozsudku použil termín "preventívne uväznenie", čo je osobitné označenie pre odsúdených nebezpečných pre spoločnosť. Trest odňatia slobody na 21 rokov je maximum, aké možno podľa nórskych zákonov udeliť, a to aj v prípade terorizmu. Po ich uplynutí však môže súd trest opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Obhajoba Breivika pred vynesením rozsudku uviedla, že sa odvolá, ak by ho súd uznal za nepríčetného a poslal do psychiatrického zariadenia, väzenský trest však bez námietok prijme.

Breivik si trest pravdepodobne odpyká vo väznici Ila neďaleko Osla, tej istej, v ktorej ho držali vo väzbe. Nórske úrady totiž zmenili jednu jej časť na uzavreté psychiatrické oddelenie, ktorého bezpečnostné opatrenia zodpovedajú pobytu násilníkov Breivikovho typu.

Nórsky extrémista Anders Behring Breivik dnes oznámil, že neplánuje podať odvolanie proti svojmu odsúdeniu na 21 rokov väzenia. Proti verdiktu sa neplánuje odvolať ani prokuratúra, uviedla agentúra DPA.

Prípadné odvolanie by podľa Breivika legitimizovalo súd, ktorého autoritu on neuznáva.

Na záver procesu sa odsúdený ospravedlnil všetkým "militatným nacionalistom" za to, že pri útokoch z 22. júla 2011 "nepopravil" viac než 77 ľudí.


TASR vydáva výberovú chronológiu udalostí spojených s tragédiou v Nórsku:

22. júla 2011 – Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Poškodená bola aj budova, kde sídli úrad nórskeho premiéra. Zahynulo osem ľudí.

Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Streľba trvala 30-45 minút. Potom dorazila špeciálna policajná jednotka. Útočník, ktorým bol ultrapravičiar Anders Behring Breivik, sa vzdal. Mal pri sebe dve zbrane a množstvo munície.

Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.

25. júla 2011 - Breivik prišiel na súdne vypočúvanie, ktoré sa konalo bez prítomností médií a verejnosti.

29. júla 2011 - Breivik plánoval 22. júla 2011 ešte rozsiahlejšie krviprelievanie. Uviedol to jeho právny zástupca. Breivika previezli z väznice na policajné ústredie v Osle na druhý výsluch.

2. augusta 2011 - Breivik predstavil dlhý zoznam požiadaviek, ktoré jeho obhajca Geir Lippestad označil za "nerealistické". Na zozname bola okrem iného aj požiadavka na rezignáciu nórskej vlády výmenou za spoluprácu pri vyšetrovaní jeho útokov.

12. augusta 2011 – Breivik vypovedal, že pred svojím zatknutím desaťkrát telefonoval na políciu. Dvakrát z toho sa dovolal, oznámil jeho advokát. Údajne sa chcel vzdať.


14. augusta 2011 - Osem hodín strávil Breivik v putách na ostrove Utöya, prepravili ho tam za účelom rekonštrukcie zločinu.

19. augusta 2011 - Súd v Osle predĺžil izoláciu Breivika vo väzobnej väznici o ďalšie štyri týždne.

17. októbra 2011 - Skončila sa Breivikova samoväzba.

14. novembra 2011 - Breivik vystúpil na verejnosti po prvý raz od šokujúcej tragédie. Na súde sa priznal k masakru, ale odmietol vinu za útoky. Súd rozhodol, že musí zostať vo väzbe ďalších 12 týždňov.


29. novembra 2011 - Paranoidná schizofrénia je diagnóza, ktorú Breivikovi stanovili dvaja súdni psychiatri.

22. decembra 2011 - Komisia nórskych súdnych lekárov potvrdila závery Breivikovho psychiatrického posudku.

7. marca 2012 - Nórska prokuratúra obžalovala Breivika z terorizmu - podľa paragrafu v protiteroristickom zákone, ktorý sa odvoláva na násilné činy zamerané na narušenie základného fungovania vlády či šírenie strachu medzi obyvateľmi.

14. apríla 2012 - Breivik nesie trestnú zodpovednosť za svoje činy z júla 2011. Vyplynulo z druhého psychiatrického posudku, ktorý zverejnil súd. Správa z opakovaného vyšetrenia má viac ako 300 strán a končí sa konštatovaním, že Breivik je trestne zodpovedný.


16. apríla 2012 - Breivik sa na súde priznal k zabitiu 77 ľudí. Poprel však vinu v prípade obvinení z terorizmu a úkladných vrážd s tvrdením, že konal v sebaobrane.

21. júna 2012 - Prokuratúra vyhlásila, že existujú dostatočné pochybnosti o príčetnosti Breivika, ktorý by mal byť podľa nej umiestnený v uzavretom psychiatrickom zariadení namiesto väzenia.

22. júla 2012 - Prokurátor Svein Holden konštatoval označil Breivika v právnom zmysle slova za nepríčetného.

21. júna 2012 - Obhajoba v záverečnej reči vykreslila Breivika ako politického militanta motivovaného extrémne pravicovou ideológiou. Odmietla tak verziu, že zabitie 77 ľudí bolo činom nepríčetného šialenca. Breivik povedal, že ak ho vyhlásia za nepríčetného, podá odvolanie.


22. júna 2012 - Záverečným vyhlásením obžalovaného sa skončil proces s Breivikom. Obžalovaný požiadal súd, aby bol zbavený obžaloby z teroristických činov a povedal, že zmasakrovanie 77 ľudí vlani v júli bolo nevyhnutné, aby sa Nórsko zachránilo pred "multikulturálnym peklom".

17. augusta 2012 - Šéf nórskej polície Öystein Maeland sa vzdal funkcie po zverejnení kritickej správy nezávislej komisie expertov o okolnostiach teroristických útokov Breivika.

23. augusta 2012 - Breivik sa neodvolá voči trestu väzenia, ale napadne rozhodnutie, ktoré by ho vyhlásilo za nepríčetného v čase spáchania útokov v Osle a na ostrove Utöya. Oznámil jeho obhajca Geir Lippestad.