Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Angela Merkelová vycestovala do Kyjeva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) sa v Kyjeve stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (vľavo), ktorá je na jednodňovej pracovnej návšteve krajiny v sobotu 23. augusta 2014. Foto: TASR/AP Photo

Spolková kancelárka naznačila, že jej cieľom je prediskutovať v Kyjeve otázku podpory Ukrajine v pre ňu náročnom období.

Berlín/Kyjev 23. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odcestovala dnes do ukrajinského hlavného mesta Kyjev na rozhovory o eskalujúcom konflikte s Ruskom kvôli proruskému separatistickému povstaniu. Informovala o tom agentúra DPA.

Merkelovej návšteva sa uskutočňuje deň po tom, čo Rusko vyslalo do konfliktnej zóny na východnej Ukrajine humanitný konvoj pozostávajúci z približne 280 nákladných áut. Oficiálny Kyjev však ihneď nato obvinil Moskvu z priamej invázie na ukrajinské územie.

Najnovšie dnešné správy z dotknutej oblasti hovoria, že niektoré z ruských nákladných vozidiel, ktoré v piatok prekročili hranice, už svoj náklad doručili do bašty povstalcov, mesta Luhansk, sa vrátili sa na územie Ruska.

V piatok hovorila Merkelová telefonicky s Putinom, Porošenkom i s americkým prezidentom Barackom Obamom, pričom sa vyjadrila, že Rusko riskuje eskaláciu už aj tak napätej situácie.

Nemecká kancelárka sa však domnieva, že napriek počínaniu Ruska by humanitárnemu konvoju malo byť umožnené, aby dorazil k ľuďom, ktorí sú v povstalcami ovládaných oblastiach v núdzi - a do tých istých oblastí by mal byť umožnený aj vstup humanitárnym konvojom ukrajinským. Putin Merkelovej kritiku odmietol.

Porošenko ocenil prínos Merkelovej a poďakoval sa za nemeckú podporu

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ v úvode schôdzky zdôraznil, že Ukrajina je v súčasnosti jednotná ako nikdy predtým a že prieskumy verejnej mienky naznačujú vyššiu podporu nezávislosti zo strany občanov než v roku 1991, keď ju krajina získala.

Na snímke Arsenij Jaceňuk a Petro Porošenko.
FOTO TASR/AP
Porošenko pripomenul, že Ukrajina absolvuje veľmi tragický test vo svojich dejinách a označil za symbolické, že návšteva nemeckej kancelárky sa koná v predvečer ukrajinského Dňa nezávislosti. Ukrajinský prezident označil Merkelovú za dobrého priateľa a silného advokáta Ukrajiny a poznamenal, že v uplynulých dvoch mesiacoch hovorili spolu viac ako 20-krát, čo veľmi pomohlo Kyjevu chrániť svoje záujmy. Súčasne vyjadril Nemecku a nemeckému národu vďaku za podporu Ukrajine.

Nemecká spolková kancelárka sa dnes po dvojhodinových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Kyjeve vyslovila za dvojstranné prímerie s cieľom ukončiť konflikt v postsovietskej republike.

"Územná celistvosť a blaho Ukrajiny sú podstatným cieľom nemeckej politiky," cituje kancelárkine slová nemecká tlačová agentúra DPA. Podľa rovnakého zdroja, ako aj informácií internetového vydania denníka Ukrajinska pravda ohlásil Petro Porošenko a Angela Merkelová v ukrajinskej metropole pomoc Nemecka vo výške 25 miliónov eur pre utečencov a uvoľnenie 500 miliónov eur na obnovu infraštruktúry Donbasu zo špeciálneho fondu, ktorý zriadia na donorskej konferencii v septembri.

Nemecká kancelárka síce konštatovala, že uvalenie nových sankcií voči Ruskej federácii nie je momentálne aktuálne, nevylúčila však, že by k ním mohlo dôjsť, ak si to situácia vyžiada. Za prioritu označila hľadanie diplomatického riešenia, nájdenie riešenia, ktoré bude akceptovateľné pre všetky zainteresované strany.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) sa v Kyjeve stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (vľavo), ktorá je na jednodňovej pracovnej návšteve krajiny v sobotu 23. augusta 2014.
FOTO TASR/AP
Na margo mieru v regióne zdôraznila, že jeho obnovenie je podmienené opätovnou riadnou ochranou ukrajinsko-ruskej štátnej hranice. Merkelová vníma ako pozitívny signál Porošenkovu otvorenosť decentralizácii Ukrajiny a naznačila, že na jej odmietavom prístupe k anexii Krymu Ruskou federáciou sa nič nezmenilo, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka došlo ku koordinácii stanovísk medzi Kyjevom a Európskou úniou pred blížiacou sa schôdzkou v bieloruskom Minsku, na ktorej sa zúčastní aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

V Merkelovej dnešnom programe figurujú aj rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a zrejme i so starostami niektorých ukrajinských miest. Ústrednou témou jej rozhovorov bude súčasná situácia na Ukrajine a vzťahy Kyjeva a Moskvy, ale aj konkrétne možnosti podpory pre krízou zmietanú Ukrajinu.