Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Angela Merkelová pricestovala do Číny na dvojdňovú návštevu

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky premiér Li Kche-čchiang. Foto: TASR/AP

Nemecko aj Čína chcú zachrániť iránsku jadrovú dohodu napriek odstúpeniu USA od nej a zhodujú sa v názore, že denuklearizácia Severnej Kórey musí pokračovať, uviedli diplomatickú zdroje.

Peking 24. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala vo štvrtok do čínskej metropoly Peking na rozhovory, ktoré sa budú podľa očakávania sústreďovať na obchodné a diplomatické spory na medzinárodnej scéne, predovšetkým na odstúpenie Spojených štátov od iránskej jadrovej dohody a na severokórejský program na vývoj nukleárnych zbraní.

Merkelová začala návštevu neformálnymi raňajkami s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, po nich nasledovalo jej oficiálne privítanie s vojenskými poctami pred Veľkou sálou ľudu, kde sa konajú zjazdy čínskej komunistickej strany a kde zasadá parlament.

Nemecko aj Čína chcú zachrániť iránsku jadrovú dohodu napriek odstúpeniu USA od nej a zhodujú sa v názore, že denuklearizácia Severnej Kórey musí pokračovať, uviedli diplomatickú zdroje.

Merkelová sa má vo štvrtok, počas dvojdňovej návštevy, stretnúť aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

S kancelárkou pricestovala malá skupina podnikateľov, informovala tlačová agentúra DPA. V programe bude teda aj téma obchodu, ale Merkelová podľa očakávania nepodpíše žiadne dôležité dohody.

Dvojstranný čínsko-nemecký obchod dosiahol vlani celkový objem 190 miliárd eur.

Nemecko sa snaží o lepší prístup na čínsky trh. Nedávne zintenzívnené prešetrovanie čínskych investícií v Európe by mohlo byť tiež témou diskusií.

Nie je jasné, či budú bodom agendy aj ľudské práva v Číne. Aktivisti za ochranu ľudských práv dúfajú, že Merkelová spomenie prípad poetky Liou Sia, vdovy po disidentovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, ktorú už osem rokov zadržiavajú v domácom väzení bez vznesenia obvinení.

Merkelovej cesta do Číny je "najlepšou a jedinou šancou" na to, aby poetku tento rok prepustili, vyhlásil jej blízky priateľ Chu Ťia pre agentúru DPA.

Merkelová odcestuje v piatok do inovačného centra Šen-čen na juhu Číny, potom sa vráti do Nemecka.

Čínsky premiér sa po schôdzke s Merkelovou k zadržiavanej poetke nevyjadril



Čínsky premiér Li Kche-čchiang vo štvrtok po pracovných raňajkách s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že Peking vždy podporoval zjednotenú a prosperujúcu Európu a Čína i Nemecko sa zasadzujú za slobodný obchod. Nemecká líderka následne vyslovila presvedčenie vo veľký potenciál na spoluprácu oboch krajín, informovala agentúra Reuters.

Čína je podľa slov Li Kche-čchianga dlhodobým a zodpovedným investorom do eura a verí, že táto mena bude napriek príležitostným dlhovým krízam v Európe silná a stabilná.

"Euro je dôležitou voľbou v našich devízových rezervách a preto pokračujeme v kupovaní európskeho dlhu," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou v pekinskej Veľkej sále ľudu, kde sa konajú zjazdy čínskej komunistickej strany a zasadá aj parlament.

Predseda čínskej vlády zároveň privítal nemecké podniky a ich investície. Kancelárka Merkelová zase uvítala čínske investície v Nemecku.

Ako napísala agentúra DPA, premiér Li Kche-čchiang sa na tlačovej besede vyhol odpovedi na otázku v súvislosti s osudom čínskej poetky Liou Sia. Vdovu po disidentovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi už osem rokov zadržiavajú v domácom väzení bez vznesenia obvinení.

Vo svojom dialógu o ľudských právach sa obe krajiny so vzájomným rešpektom pokúsili vyzdvihnúť problematické oblasti a nájsť vhodné riešenia, povedal premiér s tým, že "prediskutovali individuálne prípady".

Nemecko sa za prepustenie 57-ročnej poetky zasadzuje zatiaľ bez úspechu.