Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Angelina Jolie po Libanone navštívila utečencov v Grécku

tečenecký chlapec dáva na ruku náramok osobitnej vyslankyni Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angeline Jolieovej (v strede) počas jej návštevy utečeneckého tábora v gréckom prístavnom meste Piraeus 16. marca 2016. Foto: TASR/AP

Angažovaná herečka navštívila v gréckej metropole dva utečenecké tábory.

Atény 16. marca (TASR) - Hollywoodska herečka a súčasne osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolie sa dnes v rámci návštevy Grécka stretla v Aténach s predsedom tamojšej vlády Alexisom Tsiprasom.

Angažovaná herečka navštívila v gréckej metropole dva utečenecké tábory. Na programe mala ešte cestu do improvizovaného utečeneckého tábora pri obci Idomeni ležiacej v blízkosti grécko-macedónskych hraníc, informovala agentúra DPA.

Grécky premiér Alexis Tsipras víta osobitnú vyslankyňu Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelinu Jolieovú (vpravo) na stretnutí v Aténach 16. marca 2016.
Foto: TASR/AP
"Som tu, aby som podporila Grécko a UNHCR pri čo najrýchlejšom zvládnutí humanitárnej krízy," vyhlásila podľa komuniké svetovej organizácie Angelina Jolie. V snahe pomôcť zabezpečiť ochranu najslabších sa preto stretáva tak s oficiálnymi predstaviteľmi, ako aj s dobrovoľníkmi.

Grécke televízie priniesli dnes zábery z herečkinej návštevy utečeneckých táborov, počas ktorej sa venovala predovšetkým deťom a pózovala pre selfie so všetkými, ktorí sa dostali do jej bezprostrednej blízkosti.

Navštíva utečencov v Libanone

Hollywoodska herečka Angelina Jolie, osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), včera navštívila sýrskych utečencov v táboroch na východe Libanonu, pri príležitosti piateho výročia sýrskeho povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Osobitná vyslankyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolieová počas tlačovej konferencie pri príležitosti jej návštevy sýrskeho utečeneckého tábora v libanonskom Zahlehu 15. marca 2016.
Foto: TASR/AP
"Dúfala som, že v tento deň, na piate výročie sýrskeho konfliktu, budem už v Sýrii pomáhať UNHCR s návratom obyvateľov a sledovať rodiny, ako sa vracajú domov... Je tragédiou a hanbou, že k takýmto okamihom máme ešte veľmi ďaleko," povedala herečka na tlačovej konferencii v údolí Biká na východe Libanonu.

"Nachádzame sa celosvetovo v mimoriadne ťažkej situácii, keď následky utečeneckej krízy predbiehajú našu dobrú vôľu a možnosti a dokonca aj našu odvahu riešiť ich," povedala Angelina Jolie.

"Musíme sa sústrediť na tie najpodstatnejšie príčiny a to si vyžaduje určitú odvahu a správne riadenie," dodala herečka a režisérka.



Filmová herečka podnikla už niekoľko návštev do Libanonu, kde sa stretla so sýrskymi utečencami a libanonskými predstaviteľmi.

V Libanone je v súčasnosti zaregistrovaných okolo 1,2 milióna sýrskych utečencov.



Sýrske povstanie, ktoré sa začalo sériou protestov požadujúcich väčšie práva a slobody, násilne rozdrvila vláda prezidenta Asada.

Nasledoval ozbrojený konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 270.000 ľudských životov a vyhnal z domovov 11 miliónov obyvateľov.