Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Anglikánska cirkev v Británii vysvätila svoju prvú biskupku

Britská anglikánska cirkev vysvätila svoju prvú biskupku Libby Laneovú 26. januára 2015. Foto: TASR/AP Photo

Tradičnú bohoslužbu prerušil jeden protestujúci, reverend Paul Willianson. Predstúpil a namietal, keď zbor dostal otázku, či je to jeho vôľa, aby bola Laneová vysvätená.

Londýn 26. januára (TASR) - Britská anglikánska cirkev dnes vysvätila svoju prvú biskupku. Informovala o tom agentúra AP.

Reverendka Libby Laneová sa stala ôsmym biskupom zo Stockportu pri katedrále v Yorku. K jej vysväteniu došlo po tom, ako cirkev vlani ukončila dlhý a rozdeľujúci spor schválením práva žien na biskupský úrad.

"Moja vysviacka nie je naozaj o mne," povedala Laneová. "So spomienkami na prax, ktorá sa v cirkvi diala stovky rokov, je to pripomienka toho, že to, do čoho som sa rozhodla pustiť, je zdieľané biskupmi okolo mňa, tými, ktorí boli predo mnou a tými, ktorí prídu po mne".

Tradičnú bohoslužbu prerušil jeden protestujúci, reverend Paul Willianson. Predstúpil a namietal, keď zbor dostal otázku, či je to jeho vôľa, aby bola Laneová vysvätená. Williamson vykríkol "Nie!". Keď ho požiadali, aby prehovoril, namietal, že v Biblii nie je žiadny precedens pre to, aby ženy boli biskupkami.

Laneová sa podľa AP správala zdržanlivo. Arcibiskup z Yorku, John Sentamu, bol zjavne pripravený, pretože mal prichystanú odpoveď. Následne pokračoval v obrade a plného kostola sa opäť spýtal, či súhlasí. Odpoveďou mu bol zborové "Áno!".

Laneovej manžel - tiež kňaz - sedel vedľa svojej manželky.