Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Anna Netrebko prezentovala v Petrohrade vlajku Novoruska

Anna Netrebko Foto: TASR/AP

Svetoznáma operná diva ruského pôvodu Anna Netrebko prezentovala dnes v Petrohrade - spoločne s osobnosťou proruských separatistov, ukrajinským exposlancom Olehom Carjovom - vlajku Novoruska.

Petrohrad 8. decembra (TASR) - Svetoznáma operná diva ruského pôvodu Anna Netrebko prezentovala dnes v Petrohrade - spoločne s osobnosťou proruských separatistov, ukrajinským exposlancom Olehom Carjovom - vlajku Novoruska. Toto pomenovanie používajú povstalci na východe Ukrajiny pre Doneckú a Luhanskú oblasť, ktorých časti kontrolujú. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Sopranistka (43), ktorá je vítanou hostkou na špičkových operných scénach sveta a ktorá získala pred rokmi rakúsky cestovný pas, aby sa jej zjednodušilo cestovanie po svete, odovzdala Carjovovi pri tejto príležitosti šek na milión rubľov (v prepočte asi 15.000 eur). Tieto finančné prostriedky sú určené pre opernú a baletnú scénu bojmi sužovaného východoukrajinského mesta Doneck, uviedla Anna Netrebko.

"Chcela by som niečo urobiť na podporu umenia tam, kde je to dnes osobitne potrebné,"
vyhlásila sopranistka podľa ruských médií. Oleh Carjov prisľúbil, že jej dar odovzdá zainteresovaným.

Na Ukrajine vyvolala angažovanosť opernej divy pobúrenie. Internetový server Obozrevatel.com v tejto súvislosti poznamenal, že speváčka ani len slovom nespomenula, že utrpenie hudobníkov a spolupracovníkov doneckej opery je výsledkom akcií povstalcov.

Anna Netrebko opakovane podporila prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a patrila aj medzi 500 osobností ruskej umeleckej, vedeckej a športovej scény, ktoré sa v roku 2012 vyslovili verejne za jeho návrat do čela štátu.