Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Svetové veľmoci budú v sobotu rokovať o ukončení násilia v Sýrii

Kofi Annan Foto: TASR/AP

V Ženeve by sa mali stretnúť predstavitelia stálych členov Bezpečnostnej Rady OSN - USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny, spolu so zástupcami EÚ, Turecka a troch členov Ligy arabských štátov.

Ženeva 27. júna (TASR) - Ministri zahraničných vecí piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, ako aj Turecka, Iraku, Kuvajtu a Kataru, budú rokovať v sobotu v Ženeve o spôsobe ukončenia násilia v Sýrii. Prítomná na rokovaní, ktoré zvolal medzinárodný sprostredkovateľ pre Sýriu Kofi Annan, by mala byť aj šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová.

V oznámení o konaní konferencie dnes Annan medzi účastníkmi nespomenul Irán a Saudskú Arábiu, dvoch najväčších regionálnych hráčov.

Témou schôdzky ministrov zahraničných vecí je snaha ukončiť násilie v Sýrii a dohodnúť sa na princípoch o "Sýrčanmi vedenej politickej zmene" krajiny, vysvetľuje agentúra AP.

V Ženeve by sa mali stretnúť predstavitelia stálych členov BR OSN - USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny, spolu so zástupcami EÚ, Turecka a troch členov Ligy arabských štátov (LAŠ).

"Teším sa na plodné stretnutie počas víkendu, kde sa môžeme všetci zhodnúť na konkrétnych krokoch pre ukončenie kolobehu násilia a prinesenie mieru a stability sýrskemu ľudu," uviedol Annan v Ženeve.

Americká šéfka diplomacie Hillary Clintonová dnes vyjadrila veľkú nádej, že stretnutie v Ženeve môže byť zlomovým bodom v sýrskej krízy. USA podľa nej podporujú plán Kofiho Annana na politickú zmenu v Sýrii.