Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ANO obsadí post primátora Prahy, kandidátkou je Slovenka A. Krnáčová

Líder politického hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. Foto: TASR/Michal Svítok

Rezorty si strany zatiaľ nerozdelili. O programovom vyhlásení budú ešte rokovať zastupiteľské kluby všetkých troch strán. Vyjednávacie tímy sa opäť zídu vo štvrtok.

Praha 22. októbra (TASR) - Predstaviteľ českého hnutia ANO obsadí na novom pražskom zastupiteľstve post primátora. Dohodli sa na tom dnes strany rodiacej sa koalície. Podľa dohody zaujme víťaz nedávnych komunálnych volieb ANO v novej mestskej rade päť kresiel, ČSSD a Trojkoalícia po tri kreslá. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz. Kandidátkou na primátorku Prahy je Slovenka Adriana Krnáčová, ktorá bola líderkou ANO vo voľbách do pražského zastupiteľstva.

Rezorty si strany zatiaľ nerozdelili. O programovom vyhlásení budú ešte rokovať zastupiteľské kluby všetkých troch strán. Vyjednávacie tímy sa opäť zídu vo štvrtok.

"Ešte to nie je hotové, práve sme pred dokončením programového dokumentu. Pripravujeme rozdelenie kompetencií v rade, zatiaľ žiadne konkrétne návrhy nemáme - personálne obsadenie sme dnes vôbec neprerokovávali," uviedla Krnáčová.

ČSSD pokladá za prioritu všetky body dôkladne prerokovať v zastupiteľských kluboch a prípadnej aj v straníckych orgánoch. Podľa sociálnych demokratov je lepšie byť dôkladný teraz, ako riešiť problémy až po vzniku koalície.

Voľby v Prahe vyhralo hnutie ANO miliardára slovenského pôvodu a českého ministra financií Andreja Babiša, ktoré v novom mestskom zastupiteľstve obsadí 17 mandátov. Na druhom mieste bola strana TOP 09 a tretia sa umiestnila Trojkoalícia. Značka Trojkoalícia je spojenie troch politických strán, ktoré spoločne kandidovali v českých komunálnych voľbách - tvoria ju Strana zelených, KDU-ČSL a politické hnutie STAN (Starostovia a nezávislí).

Do pražského zastupiteľstva sa dostali ešte ČSSD, ODS, KSČM a Česká pirátska strana.

Dopoludnia sa snažila zvrátiť priebeh vyjednávania o novej vláde Prahy strana TOP 09, ktorá mala doteraz kreslo primátora, keď ponúkla tento post sociálnym demokratom. To však odmietli, pretože nechcú obchádzať víťaza volieb, teda hnutie ANO, ako uviedol Miloslav Ludvík z ČSSD pre web iDNES.cz.

Primátorkou by sa mala stať Krnáčová (za ANO), ktorá by nahradila Tomáša Hudečka (TOP 09). Táto 54-ročná Bratislavčanka vyštudovala Filozofickú fakultu Univerzity Komenského. Okrem iného bola riaditeľkou Sorosovho centra pre súčasné umenie v Bratislave, výkonnou riaditeľkou českej pobočky Transparency International a od marca námestníčkou českého ministra vnútra.