Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V USA opäť evakuovali židovské centrá, anonym nahlásil bombu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hrozby začal preverovať FBI aj Útvar pre občianske práva ministerstva spravodlivosti USA. Niektorí experti sa domnievajú, že všetky prípady od začiatku roka môže mať na svedomí jediný páchateľ.

Washington 21. februára (TASR) - Americká polícia preverovala v pondelok ďalšiu sériu anonymných bombových hrozieb voči najmenej 11 židovským centrám po celých Spojených štátoch, ktoré sa napokon ukázali byť falošné. Išlo už o štvrtú podobnú vlnu hrozieb voči centrám americkej židovskej komunity od začiatku roka.

Anonymné telefonáty hroziace odpálením bombových náloží dostali v pondelok pobočky organizácie Židovské komunitné centrum (JCC) v New Yorku, Wisconsine, Illinoise, Minnesote, Novom Mexiku, Ohiu, Texase, Oklahome, Tennessee, Alabame a na Floride.

Polícia všetky objekty prehľadala, avšak žiadne výbušniny nenašla. Viaceré budovy museli preventívne evakuovať. Rovnakú vlnu falošných hrozieb centrá zaznamenali aj 9., 18. a 31. januára.

Celkovo tak bolo od začiatku roka zaznamenaných 69 takýchto incidentov v 54 rôznych pobočkách JCC v 27 štátoch USA a v jednej kanadskej provincii, uvádza sa na webovej stránke jcc.org.

Hrozby voči židovským centrám začal preverovať americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj Útvar pre občianske práva ministerstva spravodlivosti USA. Niektorí experti sa domnievajú, že všetky prípady od začiatku roka môže mať na svedomí jediný páchateľ.

Niektorí predstavitelia amerických židovských sa domnievajú, že opakované hrozby súvisia s rasisticky ladenými vyjadreniami nového prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý nastúpil do úradu 20. januára. "Rasizmus a antisemitizmus sa (kvôli Trumpovým výrokom) stali spoločensky prijateľnejšie," povedal pre izraelský denník Haarec rabín Barry Leff z Alabamy.

Samotný Donald Trump minulý týždeň odmietol odpovedať na novinársku otázku týkajúcu sa predchádzajúcich hrozieb voči židovským centrám. Rozhodne však poprel akékoľvek spájanie svojej osoby s antisemitizmom. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer následne zdôraznil, že prezident považuje hrozby voči JCC za neprijateľné.