Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

HROZBA: Podľa Anonymous IS dnes chystá útoky v Európe, USA aj Ázii

Maska typická pre hnutie Anonymous, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Islamisti sa podľa hackerov chystajú zaútočiť na viacero lokalít vo francúzskej metropole, na heavymetalovom koncerte v talianskom Miláne a na wrestlingovom podujatí v americkej Atlante.

New York 22. novembra (TASR) - Hackeri z hnutia Anonymous tvrdia, že extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa dnes chystá podniknúť teroristické útoky v Paríži, Taliansku, Spojených štátoch, Libanone a Indonézii. Oznámili to v sobotu internetové noviny International Business Times (IBT).

Skupina OpParisIntel, hlásiaca sa k hnutiu Anonymous, tvrdí, že sa jej podarilo odhaliť sériu plánovaných útokov, ktoré chce 22. novembra uskutočniť IS v rôznych oblastiach sveta.

Islamisti sa podľa hackerov chystajú zaútočiť na viacero lokalít vo francúzskej metropole, na heavymetalovom koncerte v talianskom Miláne a na wrestlingovom podujatí v americkej Atlante. Ďalšími cieľmi majú byť katolícka univerzita v Libanone a moslimská akcia v Indonézii.

Terčom džihádistov by sa tiež mali stať podujatia na počesť sviatku Krista Kráľa, ktorý dnes slávi katolícka cirkev po celom svete. Hackeri v tejto súvislosti uvádzajú taliansky Rím, ale IS podľa nich môže udrieť aj v iných oblastiach sveta.

Informáciu o hroziacich útokoch Anonymous údajne už pred niekoľkými dňami postúpil úradom v príslušných krajinách.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že tvrdenie Anonymous o údajnej hrozbe voči wrestlingovej šou v atlantskej aréne berie veľmi vážne a že bude priebežne informovať o aktuálnom vývoji situácie.

Medzinárodné voľné hackerské zoskupenie Anonymous vedie kybernetickú vojnu voči IS už od januárového masakru v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Po nedávnych parížskych útokoch "hacktivisti" prisľúbili ďalšie zintenzívnenie svojich atakov voči islamistom.

Hnutie Anonymous tvrdí, že od januára vyradilo z činnosti 179 džihádistických internetových stránok a 101.000 twitterových účtov a eliminovalo 5900 propagandistických videí Islamského štátu.