Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Anonymous napadli stránku súdu, ktorý odsúdil Pussy Riot

Členky skupiny Pussy Riot Jekaterina Samucevičová (zľavao), Marija Aľochinová a Nadežda Tolokonnikovová sedia na lavici obžalovaných za sklom v súdnej sieni v Moskve Foto: TASR/AP

Útočníci upravili stránku tak, aby hrala každému návštevníkovi najnovšiu skladbu skupiny Pussy Riot - Putin zapaľuje oheň revolúcie.

Moskva 21. augusta (TASR) - Hackeri hlásiaci sa k hnutiu Anonymous dnes zaútočili na webovú stránku ruského súdu, ktorý odsúdil členky punkovej skupiny Pussy Riot a umiestnili naň skladbu, ktorá uráža prezidenta Vladimíra Putina. Hrala automaticky, keď si návštevník stránku otvoril.

Stránka súdu nebola správne funkčná takmer tri hodiny.

Hackeri na stránke zanechali okrem skladby aj informácie o platoch zamestnancov súdu, link na bulharský videoklip s homosexuálnym obsahom a osobné telefónne číslo na muža, ktorý je údajne súdnym predstaviteľom.

Útočníci upravili stránku tak, aby hrala každému návštevníkovi najnovšiu skladbu skupiny Pussy Riot - Putin zapaľuje oheň revolúcie.

V priebehu dňa všetky zmeny odstránili a stránka funguje normálne.

Skupina Pussy Riot vystúpila pred marcovými prezidentskými voľbami v Rusku s "punkovou modlitbou" v chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Členky kapely v nej prosili Pannu Máriu, aby Rusko zbavila Vladimira Putina.

Tri zadržané členky Pussy Riot vo veku 22, 24 a 30 rokov v piatok moskovský súd odsúdil na dva roky väzenia. Uznal ich vinnými z "výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou". Podľa obhajcov bolo vystúpenie protestom proti podpore pravoslávnej cirkvi Vladimirovi Putinovi.

Medzinárodné spoločenstvo kritizuje neprimeranosť rozsudku, obmedzovanie slobody slova a nárast politicky motivovaného zastrašovania opozičných aktivistov v Rusku.