Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Antisemitizmus v Česku je na vzostupe, tvrdí židovská komunita

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V minulom roku došlo v ČR k trom útokom na židovský majetok a šesť incidentov sa týkalo antisemitských vyhrážok, obťažovania a verbálnych útokov.

Praha 3. júna (TASR) - Počet antisemitských incidentov v Českej republike sa minulý rok zdvojnásobil, oznámila v stredu na svojej webovej stránke Federácia židovských obcí v Českej republike (FŽO).

Židovská komunita vo svojej výročnej správe uviedla, že v roku 2018 sa v ČR odohralo 694 antisemitských útokov, zatiaľ čo rok predtým 347. Ich počet však v porovnaní s inými krajinami zostáva relatívne nízky.

FŽO zaregistrovala až 95 percent z vlaňajších antisemitských útokov na internete. Často k nim dochádzalo na dezinformačných webových stránkach, ultrapravicových médiách a zo strany aktivistov, ktorí sú zapojení do medzinárodnej kampane na bojkot Izraela.

V minulom roku došlo v ČR k trom útokom na židovský majetok a šesť incidentov sa týkalo antisemitských vyhrážok, obťažovania a verbálnych útokov. V roku 2019 nebol zaznamenaný nijaký fyzický útok, uvádza sa v správe FŽO.

V júni 2019 neznámy páchateľ poškodil pamiatku na pražskej hlavnej stanici, ktorú v roku 2017 odhalili deti, ktoré Nicholas Winton zachránil z koncentračných táborov. Pamiatku venovali svojim rodičom, ktorí zahynuli.

Výročná správa FŽO však tiež uviedla, že Česko aj naďalej zostáva bezpečnou krajinou pre židov a antisemitizmus je tam na pomerne nízkej úrovni v porovnaní s inými európskymi krajinami.