Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Antisemitské incidenty v Británii sa od útoku na Izrael strojnásobili

Na snímke Westminsterský palác je vysvietený vo farbách Izraela 9. októbra 2023 v Londýne. Foto: TASR/AP

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) v pondelok oznámila, že zvýši počet hliadok v uliciach Londýna a osobitný dôraz bude klásť na židovské komunity.

Londýn 12. októbra (TASR) - Počet antisemitských incidentov v Spojenom kráľovstve sa od sobotňajšieho útoku Hamasu na Izrael viac než strojnásobil, informovala vo štvrtok charitatívna organizácia Community Security Trust (CST), ktorá monitoruje bezpečnosť židovskej komunity v krajine. TASR to uvádza na základe informácií britskej stanice BBC.

Organizácia zaznamenala v dňoch 7. až 10. októbra celkovo 89 nenávistných incidentov zameraných voči Židom. Minulý rok ich v tom istom období evidovala 21. Štátny tajomník ministerstva vnútra pre bezpečnosť Tom Tugendhat reagoval, že tieto informácie ho "veľmi znepokojili".

Ako príklad CST uvádza incident, keď neznámy občan na osobu židovského pôvodu pri londýnskej synagóge kričal, že je "špinavá Židovka" a "niet divu, že vás všetky znásilnia".

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) v pondelok oznámila, že zvýši počet hliadok v uliciach Londýna a osobitný dôraz bude klásť na židovské komunity. Na pondelkových protestoch súvisiacich s konfliktom medzi Izraelom a Hamasom zadržala troch ľudí.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu spustilo masívny útok na Izrael z pásma Gazy. Izrael v reakcii vyhlásil vojnový stav a začal s protiútokmi na pozície hnutia v tejto enkláve.