Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AP: Francúzsko malo požiadať EÚ o zváženie nových sankcií voči Iránu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zverejnenie informácie o výzve na posúdenie možnosti uvaliť nové sankcie na Irán môže podľa komentára agentúry AP skomplikovať súčasnú návštevu iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v Paríži.

Paríž/Brusel 27. januára (TASR) - Francúzsko požiadalo Európsku úniu, aby prehodnotila uvalenie nových sankcií voči Iránu v súvislosti s nedávnym raketovým testom islamskej republiky. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov EÚ o tom dnes informovala agentúra AP. Dodala, že len pred niekoľkými dňami únia stiahla ekonomické sankcie voči Teheránu, uvalené v spore okolo jeho jadrového programu.

Podľa citovanej dvojice zdrojov mal tento návrh zaznieť na minulotýždňovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí európskej dvadsaťosmičky - čo bolo dva dni po tom, ako EÚ a USA stiahli sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie iránskeho jadrového programu v súlade s nedávno podpísanou dohodou Teheránu s veľmocami.

Spojené štáty už nový druh sankcií v dôsledku vystrelenia balistickej rakety stredného doletu na Irán uvalili, a síce deň pred tým, ako mal o takéto sankcie požiadať aj Paríž v Bruseli.

Francúzsky návrh sa podľa zdrojov citovaných AP momentálne posudzuje. Väčšina členov EÚ ho však považuje za kontraproduktívny v čase, keď sa Európa usiluje o obnovu politických a hospodárskych vzťahov s Iránom.

Zverejnenie informácie o výzve na posúdenie možnosti uvaliť nové sankcie na Irán - i keď by bola v konečnom dôsledku neúspešná - môže podľa komentára agentúry AP skomplikovať súčasnú návštevu iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v Paríži. Cieľom cesty iránskeho lídra po Európe je posilnenie vzájomných vzťahov s Talianskom a Francúzskom.

Francúzska vláda ani Európska únia na výzvu AP o reakciu nateraz neodpovedali a informáciu bezprostredne nekomentovali.

Nemenovaný francúzsky diplomat však citoval šéfa diplomacie Laurenta Fabiusa, podľa ktorého má EÚ zvažovať nové sankcie voči Iránu. Krajinu, ktorá ich iniciovala, však neuviedol.