Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nákladnú loď v Červenom mori zasiahol projektil, vypukol požiar

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Loď al Džasrah prevádzkuje nemecká nadnárodná prepravná spoločnosť Hapag Lloyd, k útoku sa zatiaľ nevyjadrila.

Dubaj 15. decembra (TASR) - Na nákladnej lodi plaviacej sa v Červenom mori pod vlajkou Libérie vypukol v piatok požiar po zásahu projektilom z územia, ktoré v Jemene kontrolujú húsijskí povstalci. Pre tlačovú agentúru AP to povedal americký obranný predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. Neskôr v piatok správu o útoku potvrdil aj vlastník lode, nemecká spoločnosť Hapag-Lloyd.

Hovorca nemeckej lodnej firmy so sídlom v Hamburgu pre tlačovú agentúru DPA dodal, že kontajnerová loď Al Jasrah (čítaj: al Džasra) je poškodená, ale nikto z posádky neutrpel zranenia.

Útok na nákladnú loď Al Jasrah stupňuje napätie v Červenom mori v čase vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Húsijskí povstalci podporovaní Iránom sa prihlásili k zodpovednosti za sériu raketových útokov, pri ktorých len tesne minuli lode v strategickom prielive Báb al-Mandab a Červenom mori. Najnovší úder zatiaľ nekomentovali.

Správy o útoku potvrdila aj firma Ambrey, ktorá poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy, a britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) spadajúca pod britskú armádu.

Majitelia lodnej spoločnosti Hapag-Lloyd vo štvrtok varovali, že pre útoky jemenských húsíov na lode v Červenom mori potrebujú plavidlá ochranu.

Výkonný riaditeľ Nemeckej asociácie majiteľov lodí (VDR) Martin Kröger žiadal kroky, že "civilné obchodné lode a predovšetkým námorníci na našich obchodných lodiach nebudú vtiahnutí do konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktorý je podľa vyhlásenia húsíov dôvodom na tieto útoky".