Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský predstaviteľ je na mimoriadnej návšteve Izraela

Izrael Foto:

Agentúra AP píše, že ide o výnimočnú verejnú schôdzku predstaviteľov týchto dvoch krajín, ktoré nemajú vzájomné diplomatické vzťahy.

Jeruzalem 24. júla (TASR) - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že popredný predstaviteľ rezortu diplomacie sa stretol s bývalým generálom armády Saudskej Arábie, ktorý je momentálne na návšteve židovského štátu. Agentúra AP píše, že ide o výnimočnú verejnú schôdzku predstaviteľov týchto dvoch krajín, ktoré nemajú vzájomné diplomatické vzťahy.

Ako uviedol hovorca rezortu diplomacie Emmanuel Nahšon, generálny riaditeľ úradu ministerstva zahraničia Dore Gold sa v jednom z jeruzalemských hotelov zišiel s Anwárom Aškím. Ten momentálne šéfuje istému výskumno-poradenskému centru v Džidde, avšak podľa všeobecnej mienky má blízke vzťahy so saudskoarabskou kráľovskou rodinou.

Agentúra AP sa domnieva, že na takúto neskrývanú návštevu musel mať Aškí oficiálne povolenie.

Saudská Arábia má v súčasnosti vypracovaný plán na komplexnú mierovú dohodu medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi. Obe krajiny sa totiž v posledných rokoch začali kvôli spoločným obavám ohľadne Iránu čoraz viac na neoficiálnej úrovni zbližovať, analyzuje AP.