Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku dochádza k systematickému znásilňovaniu rohinských žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Tvrdí to agentúra Associated Press, ktorá vypočula dovedna 29 rohinských žien a dievčat, ktoré pochádzajú z rôznych mjanmarských dedín a momentálne žijú v utečeneckých táboroch v Bangladéši.

Dháka 11. decembra (TASR) - Agentúra Associated Press na základe vlastného vyšetrovania preukázala, že v Mjanmarsku dochádza k rozsiahlemu a systematickému znásilňovaniu žien z moslimskej menšiny Rohingov tamojšími bezpečnostnými silami.

AP vypočula dovedna 29 rohinských žien a dievčat, ktoré pochádzajú z rôznych mjanmarských dedín a momentálne žijú v utečeneckých táboroch v Bangladéši.

Rozhovory prebiehali oddelene, príbehy žien a dievčat sa však navzájom až prekvapivo podobali. Agentúra v pondelok informovala, že pri jednotlivých prípadoch znásilnenia objavila určité opakujúce sa schémy, napríklad ohľadom uniforiem útočníkov či aj niektorých podrobností samotného priebehu znásilnení.

Uvedené svedectvá len podporujú predchádzajúce tvrdenia OSN, že mjanmarské ozbrojené sily systematicky používajú znásilňovanie ako jeden z nástrojov zameraných na vyhubenie Rohingov. Zároveň podľa AP vyvracajú tvrdenia mjanmarskej armády, ktorá popiera, že by k akýmkoľvek znásilneniam dochádzalo.