Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zákaz cestovať do USA v novom výnose Trumpa nebude platiť pre Irak

Americký prezident Donald Trump počas prejavu v Kongrese vo Washingtone 28. februára 2017. Foto: TASR/AP

Nové nariadenie obsahuje aj iné zmeny. Podľa zdrojov už nebude zakazovať prijímanie sýrskych utečencov na neurčitý čas.

Washington 1. marca (TASR) - Nový imigračný výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa vyradí Irak zo zoznamu krajín, ktorých občania budú mať dočasne zakázané cestovať do Spojených štátov. Informovali o tom zdroje z Trumpovej vlády. Očakáva sa, že Trump tento dekrét podpíše v najbližších dňoch.

Štyria nemenovaní predstavitelia povedali v utorok pre agentúru Associated Press (AP), že rozhodnutie týkajúce sa Iraku nasledovalo po nátlaku zo strany ministerstiev obrany a zahraničných vecí USA, ktoré vyzvali Biely dom na prehodnotenie zaradenia Iraku na zoznam vzhľadom na jeho kľúčovú úlohu v boji proti skupine Islamský štát.

Pripravovaný nový výnos o imigrácii nahradí predošlý Trumpov dekrét z konca januára, ktorý zablokovali federálne súdy. Zákaz cestovať do USA má podľa zdrojov AP platiť 90 dní a týkať sa naďalej občanov šiestich prevažne moslimských krajín - Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu.

Nové nariadenie obsahuje aj iné zmeny. Podľa zdrojov už nebude zakazovať prijímanie sýrskych utečencov na neurčitý čas, ale zavedie všeobecné pozastavenie prijímania nových utečencov na obdobie 120 dní.

Výnos tiež nemá zahŕňať konkrétnu zmienku o náboženských menšinách v krajinách zaradených na čiernu listinu. Kritici obvinili Trumpovu vládu, že takýmto spôsobom chcela pomôcť kresťanom dostať sa do USA a súčasne vylúčiť príchod moslimov.

Biely dom na žiadosť AP o vyjadrenie k záležitosti nereagoval.