Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Putin a Trump si na summite vo Vietname podali ruky

Na snímke americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Samostatné stretnutie prezidentov Spojených štátov a Ruska sa počas summitu APEC vo Vietname napriek očakávaniam neuskutoční, oznámila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Danang 10. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo vietnamskom Danangu podaním ruky privítal so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že k tomu došlo pred tradičnou "rodinnou" fotografiou účastníkov summitu oblečených tentoraz v typických vietnamských odevoch.

Ako dodala agentúra TASS, Putin sa na fotografovanie dostavil skôr a spolu s niekoľkými ďalšími štátnikmi zaujal svoje miesto na pódiu. Trump prišiel medzi poslednými a jeho miesto bolo po Putinovej pravej ruke. Prezidenti USA a Ruska sa zvítali podaním ruky a povedali si pár slov.

TASS dodala, že Trump sa v piatok nezúčastnil na stretnutí pracovnej konzultatívnej rady ani na zasadnutí lídrov APEC, takže spoločné fotografovanie bolo prvou možnosťou na stretnutie sa s Putinom.

Po fotografovaní nasledovala slávnostná večera, pri ktorej Putinovi určili miesto v bezprostrednej blízkosti vietnamského prezidenta Tran Dai Quanga a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga.

Samostatné stretnutie prezidentov Spojených štátov a Ruska sa počas summitu APEC vo Vietname napriek očakávaniam neuskutoční, oznámila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Ruské tlačové agentúry informovali predtým s odvolaním sa na ruského prezidentského poradcu Jurija Ušakova, že Trump bude bilaterálne rokovať s Putinom v piatok, teda počas prvého dňa summitu APEC v Danangu.

Samostatné rokovanie Trumpa s Putinom sa uskutočnilo doposiaľ iba raz, a to začiatkom júla na summite skupiny G20 v nemeckom Hamburgu, pripomenula DPA. Trump nedávno vyhlásil, že počas summitu APEC vo Vietname by chcel s Putinom rokovať o Severnej Kórei, Sýrii a Ukrajine.