Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Aplikácia poskytne peniaze za nahlásenie zlého parkovania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Po nahraní fotografie nesprávne zaparkovaného auta aplikácia Scout Park upozorní pracovníkov parkovacej služby, ktorý to preveria.

Štokholm 22. apríla (TASR) - Švédsky vývojár Erik Englund spustil v meste Uppsala aplikáciu Scout Park, ktorá umožňuje zarábať peniaze za nahlasovanie nesprávne zaparkovaných áut. Úspešne funguje už niekoľko mesiacov a každý, kto cez ňu zaznamená porušenie predpisov pri parkovaní, môže zarobiť 100 švédskych korún (8,50 eura). TASR informuje podľa webu euroweeklynews.

"Scout Park je takzvaná gig economy aplikácia. Umožňuje komukoľvek nad 16 rokov so švédskym číslom sociálneho poistenia zarábať peniaze tým, že parkovacím operátorom oznámi ľudí, ktorí porušujú pravidlá parkovania v komunite," vysvetlil princíp fungovania svojej aplikácie Erik Englund.

Po nahraní fotografie nesprávne zaparkovaného auta aplikácia Scout Park upozorní pracovníkov parkovacej služby, ktorí to preveria. Ak za nesprávne parkovanie vystavia majiteľovi auta pokutu, oznamovateľ získa v prepočte 8,5 eura. Odmenu platí prevádzkovateľ parkovacích plôch Parkia, ktorý okrem výberu parkovného zarába aj na pokutách. Finančný benefit z toho má aj tvorca aplikácie.

Reakcie na aplikáciu Scout Park boli "zmiešané", hovorí Englund. "Buď ju miluješ alebo nenávidíš!" dodal. Na sociálnej sieti LinkedIn informoval, že sa chystá expandovať v rámci celého Švédska.

V prípade Uppsaly sa aplikácia nevzťahuje na všetky parkoviská, pretože každá mestská štvrť má vlastný spôsob pre nahlasovanie nesprávneho parkovania.