Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AP:Sandersove víťazstvá v dvoch štátoch neohrozujú pozíciu Clintonovej

Demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Clintonová v noci nadnes počas večer demokratov v Detroite zagratulovala Sandersovi k úspechu, a svojich prívržencov vyzvala sústrediť sa na boj o hlasy v štáte Michigan.

Washington 6. marca (TASR) - Senátor za štát Vermont Bernie Sanders dnes zvíťazil v hlasovaní o kandidátovi Demokratickej strany pre voľby prezidenta USA v dvoch štátoch: Kansas a Nebraska. Jeho najväčšia rivalka, exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyšla víťazne z primárok v štáte Louisiana.

Clintonová v noci nadnes počas večer demokratov v Detroite zagratulovala Sandersovi k úspechu, a svojich prívržencov vyzvala sústrediť sa na boj o hlasy v štáte Michigan. Uviedla, že "budeme pracovať, aby sme získali každý hlas". Zdôraznila, že má v pláne vytvoriť nové pracovné miesta a vyvíjať tlak na firmy, aby zachovali už vytvorené pracovné miesta v USA.

Agentúra AP uviedla, že Sandersovo víťazstvo v Nebraske znamená, že získa viac delegátov Demokratickej strany ako Clintonová, čo však jej líderskú pozíciu nijako neohrozí.

Po zrátaní všetkých doteraz získaných hlasov má Clintonová podľa prepočtov AP podporu najmenej 1114 delegátov zo štátov, ktoré sa doteraz uskutočnilo hlasovanie o kandidátoch, kým Sandersa podporuje 469 delegátov.

Aby niektorý z kandidátov získal nomináciu Demokratickej strany do volieb prezidenta USA musí získať podporu 2383 z 4764 účastníkov celoštátneho straníckeho zhromaždenia, ktoré sa uskutoční koncom júla vo Filadelfii.