Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arabi žiadajú, aby bol východný Jeruzalem hlavným mestom Palestíny

Jordánsky kráľ Abdalláh II. Foto: TASR/AP

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajmán Safadí reagoval na rozhodnutie Donalda Trumpa, uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

Ammán 6. januára (TASR) - Arabské štáty sa budú snažiť o medzinárodné uznanie východného Jeruzalema ako palestínskeho hlavného mesta. Uviedol to v sobotu jordánsky minister zahraničných vecí Ajmán Safadí po tom, ako prezident USA Donald Trump minulý mesiac uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

Safadí sa v jordánskom Ammáne stretol s piatimi ministrami zahraničných vecí arabských krajín a šéfom Ligy arabských štátov (LAŠ) s cieľom rozhodnúť o spoločnej arabskej reakcii na Trumpa.

Podľa Safadího sa arabský svet bude usilovať o "globálne politické rozhodnutie uznať palestínsky štát s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom".

V roku 2012 Valné zhromaždenie OSN uznalo štát Palestína ako nečlenský pozorovateľský štát. Išlo o územia, ktoré Izrael zabral v roku 1967 vrátane východného Jeruzalema. Mnohé západné krajiny však k bilaterálnemu uznaniu nepristúpili, pripomína agentúra AP s tým, že na základe medzinárodného konsenzu by o osude Jeruzalema mali rozhodnúť rokovania.