Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Saudskou Arábiou vedená koalícia zriaďuje vyšetrovaciu komisiu

Na archívnej snímke ľudia utekajú po leteckom útoku saudsko-arabských Foto: TASR/AP Photo

Hovorca koalície brigádny generál Ahmad Asírí uviedol, že tím má za úlohu preskúmať vojenské aktivity v civilných oblastiach.

Saná 1. februára (TASR) - Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá podniká nálety proti šiitským povstalcom-húsíom v Jemene, dnes oznámila, že zriaďuje nezávislú komisiu a tá bude prešetrovať akcie armády. Oznámenie prišlo v čase silnejúcej kritiky voči vojenským operáciám na území Jemenu a ich dopadom na civilistov.

Hovorca koalície brigádny generál Ahmad Asírí, ktorého dnes ráno citovala oficiálna tlačová agentúra Saudi Press Agency (SPA), uviedol, že tím má za úlohu preskúmať vojenské aktivity v civilných oblastiach.

V inom vyhlásení - komuniké saudskoarabského veľvyslanectva vo Washingtone - sa uvádza, že zmienená komisia bude hodnotiť pravidlá koalície počas ozbrojeného konfliktu, týkajúce sa civilistov, a ponúkne "závery a odporúčania na lepšie rešpektovanie medzinárodného i humanitárneho práva".

Minulý týždeň prenikol na verejnosť dokument výboru OSN, ktorý vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby uvažovala nad vytvorením medzinárodnej komisie na vyšetrovanie údajného porušovania ľudských práv, ktorého sa dopúšťajú všetky strany konfliktu v Jemene.