Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arabské štáty predĺžili Kataru lehotu na požiadavky o 48 hodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Urobili tak po tom, ako kuvajtský emir požiadal o predĺženie lehoty v rámci svojho úsilia o urovnanie diplomatickej krízy.

Dauha 3. júla (TASR) - Arabské štáty dali dnes Kataru ešte dva dni na to, aby splnil trinásťbodový zoznam ich požiadaviek. Urobili tak po tom, ako kuvajtský emir požiadal o predĺženie lehoty v rámci svojho úsilia o urovnanie diplomatickej krízy, uviedla agentúra AP.

Arabské štáty zverejnili požiadavky 22. júna a dali Kataru desať dní na ich splnenie. Nový konečný termín vyprší v utorok neskoro večer alebo v stredu skoro ráno. Štyri arabské štáty potom posúdia reakciu katarskej vlády.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli bojkot voči svojmu malému, no bohatému susedovi. Dauhu obviňujú okrem iného z podpory teroristických organizácií. K ich požiadavkám patrí obmedziť vzťahy s Iránom, vypovedať z krajiny tureckých vojakov či zatvoriť televíziu al-Džazíra.

Katar už dlho popiera, že by podporoval extrémistické skupiny, a udržiava vzťahy s Iránom, keďže sa s ním delí o obrovské ťažobné pole zemného plynu pri svojom pobreží.

Súčasná kríza je najhoršou svojho druhu v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.