Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Arabské štáty vyzvali Katar, aby prijal princípy boja s extrémizmom

Na archívnej snímke Katarčanka kráča pred mrakodrapom v Dauha. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec Saudskej Arábie pri OSN povedal, že štvorica štátov je pevne rozhodnutá dodržiavať šesť princípov, na ktorých sa zhodli ich ministri zahraničných vecí počas stretnutia 5. júla v Káhire.


New York 19. júla (TASR) - Štyri arabské krajiny, ktoré nedávno prerušili diplomatickú komunikáciu s Katarom, vyzvali tento malý štát Perzského zálivu, aby pristúpil na šesť princípov boja s extrémizmom a terorizmom, ako aj na rokovania o pláne zahŕňajúcom konkrétne opatrenia na ich realizáciu.

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že tento krok môže dopomôcť k skorému vyriešeniu celej krízy.

Veľvyslanec Saudskej Arábie pri OSN Abdalláh bin al-Muallimí novinárom v utorok povedal, že štvorica štátov je pevne rozhodnutá dodržiavať šesť princípov, na ktorých sa zhodli ich ministri zahraničných vecí počas stretnutia 5. júla v Káhire. Katar žiadajú, aby ich podporil.

Kríza vypukla, keď Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili s Katarom začiatkom júna diplomatické vzťahy a dopravné spojenie ohľadom obvinení, že Dauha podporuje islamistické skupiny. Tieto krajiny tiež uvalili na Katar pozemnú, vzdušnú a námornú blokádu.

Katar neskôr zverejnil zoznam 13 požiadaviek, ktoré voči nemu vzniesli zmienené štáty. Bolo medzi nimi zoslabenie vzťahov s Iránom ako regionálnym rivalom Saudskej Arábie, zastavenie podpory džihádistov či zatvorenie spravodajskej stanice al-Džazíra. Požiadavky Dauha odmietla a štvorica arabských krajín pohrozila prijatím ďalších sankcií.