Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Arabsko-kurdské jednotky oznámili konečný útok na Rakku

Sýrske opozičné sily v provincii Rakka Foto: TASR/AP

Ofenzíva sa začala deň po tom, čo Spojenými štátmi vedená koalícia a miestni predstavitelia dali na známosť, že sýrskym bojovníkom IS a civilistom bude umožnené z Rakky bez problémov odísť.

Damask 15. októbra (TASR) - Spojenými štátmi podporované arabsko-kurdské oddiely dnes oznámili, že začali operáciu na znovuzískanie posledných častí severosýrskeho mesta Rakka, ktoré ešte doposiaľ ovláda džihádistický Islamský štát (IS). Stalo sa tak po tom, čo kapitulovalo približne 275 islamistických militantov aj so svojimi rodinami.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) ďalej uviedli, že dnes odštartovaná bojová operácia bude pokračovať "až dovtedy, kým nebude celé mesto vyčistené od teroristov, ktorí sa doposiaľ odmietajú vzdať". Informuje o tom agentúra AP.

Ofenzíva sa začala deň po tom, čo Spojenými štátmi vedená koalícia a miestni predstavitelia dali na známosť, že sýrskym bojovníkom Islamského štátu a civilistom bude umožnené z Rakky bez problémov odísť. Koalícia však zároveň spresnila, že súčasťou tohto odsunu nebudú zahraniční bojovníci IS.

Rakka bola svojho času hlavným mestom samozvaného kalifátu Islamského štátu. Jednotky SDF na ňu útočia už od začiatku júna a v súčasnosti majú pod kontrolou väčšinu mesta.

Bitka o Rakku sa v júni začala ťažkými pouličnými bojmi za súčasného intenzívneho leteckého bombardovania a delostreľby jednotiek Spojenými štátmi vedenej koalície. Boje sa vlečú už dlhý čas kvôli silnému odporu militantov, ale aj civilného obyvateľstva, ktoré za týchto ťažkých podmienok zostalo v meste uviaznuté.