Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Arafatova vdova požiada Francúzsko o vyšetrovanie manželovej smrti

Jásir Arafat na ilustračnej foto Foto: TASR/AP

V uplynulých dňoch sa objavili nové podozrenia ohľadne možného Arafatovho otrávenia polóniom.

Paríž 10. júla (TASR) - Vdova po zosnulom palestínskom prezidentovi Jásirovi Arafatovi chce požiadať francúzske úrady o vyšetrovanie príčin smrti jej manžela.

Oznámil to dnes francúzsky právnik Arafatovej manželky Suhy, ktorého citovala agentúra AP. Podľa neho by vyšetrovanie malo objasniť presné a pravdivé okolnosti úmrtia.

V uplynulých dňoch sa objavili nové podozrenia ohľadne možného Arafatovho otrávenia. Švajčiarski vedci minulý týždeň oznámili, že v osobných veciach v roku 2004 zosnulého palestínskeho vodcu objavili stopy smrtiaceho rádioaktívneho polónia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dal následne povolenie na exhumáciu pozostatkov svojho predchodcu.

Arafat (75) zomrel po náhlej chorobe vo vojenskej nemocnici vo Francúzsku. Podrobnosti o jeho ochorení a smrti neboli zverejnené, čo okamžite vyvolalo množstvo fám a teórií. Mnoho Palestínčanov má už dlho podozrenie, že ich líder bol otrávený, o čom je presvedčená aj jeho vdova Suha.

Podľa francúzskych lekárov Arafat zomrel na následky silnej mozgovej porážky a vážnej poruchy krvného obehu, ktorú však mohlo spôsobiť množstvo faktorov.

Vedci z inštitútu rádiofyziky vo švajčiarskom Lausanne však zdôrazňujú, že samotný nález polónia na Arafatových šatách ešte neznamená, že bol skutočne otrávený. Príznaky opisované v lekárskych správach totiž nezodpovedajú otrave polóniom, takže je potrebné ďalšie vyšetrovanie.