Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Arafatovho finančníka odsúdili za korupciu k 15 rokom väzenia

Rašíd opustil po Arafatovej smrti v roku 2004 palestínske samosprávne územia a nie je známe, kde sa zdržiava.

Ramalláh 7. júna (TASR) - Palestínsky protikorupčný súd v predjordánskom Ramalláhu dnes odsúdil na 15 rokov väzenia finančníka zosnulého palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Bývalý finančný poradca Arafata Muhammad Rašíd bol odsúdený v neprítomnosti za spreneveru miliónov dolárov z palestínskeho investičného fondu. Súd mu súčasne vyrúbil pokutu vo výške 15 miliónov dolárov a nariadil konfiškáciu jeho majetku.

Rašíd opustil po Arafatovej smrti v roku 2004 palestínske samosprávne územia a nie je známe, kde sa zdržiava. Palestínčania už pred časom požiadali o pomoc Interpol a vyzvali niekoľko krajín, aby zmrazili Rašídov majetok.

Proces s Rašídom je najväčším od zriadenia palestínskej protikorupčnej komisie v roku 2010. Aktivisti boja s korupciou ho považujú za dôkaz zrelosti palestínskeho politického systému, hoci vyšetrovanie sprevádzali politické tlaky.

Samotný Rašíd v minulosti akúkoľvek svoju trestnú činnosť poprel. A na webovej stránke nepriamo pohrozil, že zverejní údajné tajomstvá o tom, ako sa dostal k moci Arafatov nástupca, palestínsky prezident Mahmúd Abbás.