Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup Graubner odslúži v Chráme sv. Víta bohoslužbu za obete

Vo štvrtok 21. decembra 2023 ide sanitka smerom k budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v centre Prahy v Českej republike. Foto: TASR/AP

V Českej republike je v súvislosti so streľbou, ktorá si vyžiadala 14 obetí a 25 zranených, na sobotu vyhlásený štátny smútok.

Praha 22. decembra (TASR) - Bohoslužba za obete štvrtkovej streľby na Filozofickej fakulte UK v Prahe sa bude konať v sobotu v Chráme sv. Víta na Pražskom hrade a slúžiť ju bude český arcibiskup Jan Graubner, informuje TASR podľa správy portálu iDnes.cz.

V Českej republike je v súvislosti so streľbou, ktorá si vyžiadala 14 obetí a 25 zranených, na sobotu vyhlásený štátny smútok. Bohoslužba v pražskom Chráme sv. Víta sa bude konať v sobotu o 11.00 h.

Stav desiatich zranených je ťažký. Server spravodajskej televízie ČT24 s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedol, že polícia aktuálne pozná totožnosť 11 obetí a na potvrdení identity ďalších mŕtvych pracuje.

Česká polícia zároveň uviedla, že po streľbe na filozofickej fakulte prijala preventívne opatrenia zamerané na školy a ďalšie tzv. "mäkké" ciele a uviedla, že o žiadnej konkrétnej hrozbe nevie, citoval server.

Český policajný prezident Martin Vondrášek ešte vo štvrtok večer na tlačovej konferencii uviedol, že strelec z filozofickej fakulty zrejme zabil aj muža a dieťa v Klánoviciach a svoje obete si mal vyberať náhodne.

Ľudia na pomoc zasiahnutým štvrtkovou tragédiou na univerzite darovali už milióny českých korún, informuje ďalej iDnes.cz. Na zbierke Nadačného fontu Univerzity Karlovej (UK) sa podľa údajov po šiestej hodine ráno nazbieralo vyše 2,5 milióna korún.