Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup v Chorvátsku navrhol referendum o ustašovskom pozdrave

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Tento pozdrav, ktorý je od konca druhej svetovej vojny zakázaný, používali svojho času chorvátski ustašovci.

Záhreb 28. augusta (TASR) - Predseda chorvátskej biskupskej konferencie, zadarský arcibiskup Želimir Puljič dnes navrhol, aby o prípadnom znovuzavedení niekdajšieho fašistického pozdravu Za dom spremni (Pripravený pre vlasť) v ozbrojených silách krajiny rozhodli občania Chorvátska v referende, informoval internetový server index.hr.

Duchovný však súčasne konštatoval dvojznačnosť a nejasnosť pozdravu.

Tento pozdrav, ktorý je, ako pripomenula tlačová agentúra DPA, od konca druhej svetovej vojny zakázaný, používali svojho času chorvátski ustašovci, členovia ultranacionálneho ku katolíctvu sa hlásiaceho fašistického hnutia známeho z medzivojnového obdobia a obdobia druhej svetovej vojny.

Ich organizácia vznikla ešte v roku 1930 v Taliansku s cieľom vytvoriť protiváhu srbskej nadvláde a samostatný chorvátsky štát. K moci sa ustašovci dostali až v apríli 1941 a ich vládu sprevádzali podľa očitých svedkov i brutálne zločiny.

Lídra ustašovcov Anteho Paveliča odsúdili vo vlasti v neprítomnosti na trest smrti za vojnové zločiny. Muž, ktorý dokonca v argentínskom exile sformoval ustašovskú exilovú vládu, zomrel napokon pod ochranou frankistického režimu v Španielsku v roku 1959 vo veku 70 rokov.

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová iba v uplynulých dňoch odmietla iniciatívu skupiny konzervatívnych politikov smerujúcu takisto k opätovnému zavedeniu spomínaného pozdravu v chorvátskej armáde.

Futbaloví ultras však tento pozdrav nezriedka skandujú na štadiónoch, čo už opakovane viedlo k drakonickým trestom pre chorvátske kluby zo strany medzinárodných orgánov.