Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Argentína odtajnila kritickú správu o vojne o Falklandy v roku 1982

Na archívnej snímke chytení argentínski vojaci, ktorých strážia britské jednotky počas čakania na tranzit 2. júna 1982 na Falklandoch. Foto: TASR/AP

Odtajnená správa bola umiestnená na webovej stránke prezidentky Cristiny Fernándezovej krátko pred výročím argentínskej okupácie ostrovov, ktoré pripadá na 2. apríla.

Buenos Aires 24. marca (TASR) - Argentína zverejnila mimoriadne kritickú tajnú správu o chybách, ktoré urobila jej vojenská junta, keď pred 30 rokmi vstúpila do vojny s Britániou v snahe dobyť nazad Falklandské ostrovy.

Takzvaná Rattenbachova správa bola voči vojenskej junte taká kritická, že ju posledný argentínsky diktátor nariadil držať v utajení celých 50 rokov.

Prezidentka Cristina Fernándezová nariadila teraz jej odtajnenie, aby ukázala, že Argentína "bude vždy na strane mieru".

Prezidentka sa usiluje dokázať, že vinu za neúspešnú vojnu o ostrovy, ktoré ležia v blízkosti Argentíny, nesie vojenská junta z rokov 1976-1983 a nie argentínska populácia ako celok. Británia podľa Argentíny od roku 1833 ilegálne okupuje ostrovy, ktoré Argentína nazýva Malvíny.

Odtajnená správa bola umiestnená na webovej stránke prezidentky krátko pred výročím argentínskej okupácie ostrovov, ktoré pripadá na 2. apríla.

Správa potvrdzuje, že argentínski vojaci boli vyslaní zo subtropického pásma do zimných podmienok bez riadneho oblečenia, jedla či výzbroje a ich vlastní dôstojníci ich použili ako materiál pre delá - prinútili ich čeliť "moderne vyzbrojenému a vycvičenému nepriateľovi" bez akéhokoľvek bojového výcviku. "Vojenskí velitelia podporili vopred vytvorenú predstavu, že nedôjde k ozbrojenému konfliktu a že situácia bude riešená diplomaticky, čo ovplyvnilo morálku síl a ich pripravenosť na boj."

Argentínska okupácia Falklánd sa začala 2. apríla 1982 a trvala 74 dní, o život v nej prišlo vyše 900 Argentínčanov. Briti ich napokon porazili.