Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podozrivých z plánovania teroristického útoku v Argentíne prepustili

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Muži boli pre nedostatok dôkazov prepustení ešte v pondelok. Vyšetrovanie však pokračuje, preto nesmú opustiť Argentínu.

Buenos Aires 16. januára (TASR) – Argentínske úrady prepustili troch mužov zadržiavaných pre podozrenie z plánovania teroristického útoku, uviedli pre agentúru AFP nemenované zdroje z prostredia justície, informuje TASR.

Muži boli pre nedostatok dôkazov prepustení ešte v pondelok. Vyšetrovanie však pokračuje, preto nesmú opustiť Argentínu.

Argentínska ministerka bezpečnosti Patricia Bullrichová úvodom tohto mesiaca vyhlásila, že Spojené štáty a Izrael ju informovali o potenciálnej hrozbe počas Panamerických makabejských hier v Buenos Aires. Účasť bola približne 4000 židovských športovcov. Traja zadržiavaní muži si rezervovali hotel neďaleko izraelskej ambasády.

"Zneutralizovali sme príchod možnej teroristickej bunky do krajiny," uviedla po zadržaní trojice na sociálnej sieti Bullrichová.

Sudkyňa Maria Eugenia Capuchettiová pre AFP potvrdila, že sa nepodarilo zozbierať dôkazy podporujúce obvinenia voči trojici mužov. Úrady pôvodne informovali, že ide o cudzincov, ich identita však zostáva nejasná, pretože mali viacero pasov. Jeden zo zadržaných je dvojitým občanom Sýrie a Libanonu, mal však aj venezuelský a kolumbijský pas. Podľa miestnych médií sú dvaja v skutočnosti občanmi Argentíny.

V Argentíne žije najväčšia židovská komunita v Latinskej Ameriky a v minulosti sa stala terčom teroristických útokov. V roku 1992 si vyžiadal 29 obetí, v roku 1994 zahynulo 85 ľudí a 300 utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa nikdy nikto nepriznal ani sa nepodarilo odhaliť vinníkov. Argentína a Izrael podozrievali militantné hnutie Hizballáh, ktoré malo útočiť na objednávku Iránu, Teherán to však odmieta.