Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Argentína prijala signály z nezvestnej ponorky ARA San Juan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Zachytené signály, ktoré sú pravdepodobne snahou ponorky opäť nadviazať kontakt, trvali od štyroch do 36 sekúnd. Trvalé spojenie s ponorkou sa však nepodarilo nadviazať.

Buenos Aires 19. novembra (TASR) - Argentínske vojenské námorníctvo zaznamenalo v sobotu večer sedem krátkych satelitných volaní, ktoré pravdepodobne vyslala už tri dni nezvestná ponorka ARA San Juan. S odvolaním sa na argentínske ministerstvo obrany o tom informujú agentúry AP a Reuters.

"Pracujeme zo všetkých síl, aby sme ich našli," napísal na Twitteri argentínsky minister obrany Oscar Aguad.

Zachytené signály, ktoré sú pravdepodobne snahou ponorky opäť nadviazať kontakt, trvali od štyroch do 36 sekúnd. Trvalé spojenie s ponorkou sa však nepodarilo nadviazať, tvrdí ministerstvo.

Podľa Reuters Argentína spolupracuje pri určovaní lokality, odkiaľ signály prišli, s nemenovanou americkou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na satelitnú komunikáciu.

Popritom argentínske vojenské námorníctvo intenzívne pátra po diesel-elektrickej ponorke ARA San Juan (S-42) s 44-člennou posádkou aj za medzinárodnej pomoci plavidiel šiestich krajín, vrátane Británie a Spojených štátov. Pátracím akciám v južnom Atlantiku však bráni silný vietor a niekoľkometrové vlny.

Ponorka nemeckej výroby vyplávala z námornej základne pri Ushuaia v južnej oblasti Argentíny a smerovala k základni pri Mar del Plata asi 400 kilometrov južne od Buenos Aires.