Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Argentína si aj 30 rokov od vojny robí nárok na Falklandy

Na archívnej snímke chytení argentínski vojaci, ktorých strážia britské jednotky počas čakania na tranzit 2. júna 1982 na Falklandoch. Foto: TASR/AP

Na oboch stranách konflikt z roku 1982 stále vyvoláva emócie a britská vláda zdôrazňuje, že bude brániť právo obyvateľov Falklánd na určenie si vlastnej budúcnosti.

Ushuaia 2. apríla (TASR) - Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová požiadala Medzinárodný Červený kríž, aby presvedčil Britániu a umožnil jeho expertom identifikovať neznámych vojakov, ktorí sú pochovaní na Falklandských ostrovoch.

Fernándezová to dnes oznámila pri príležitosti 30. výročia argentínsko-britskej vojny o odľahlé súostrovie v južnom Atlantiku.

Univerzálne ľudské práva podľa nej vyžadujú, aby obe krajiny spolupracovali na navrátení tiel zabitých ich rodinám.

Vo svojom prejave pri Pamätníku padlých na pamiatku 649 Argentínčanom, ktorý v konflikte zahynuli, sa zamerala na presadzovanie dialógu a porozumenia. Uviedla, že jej vláda zavádza globálne štandardy na ochranu ľudských práv a prisľúbila "rešpektovať záujmy ostrovanov", keďže Argentína sa snaží mierovou cestou opätovne získať kontrolu nad súostrovím.

Na oboch stranách konflikt z roku 1982 stále vyvoláva emócie a britská vláda zdôrazňuje, že bude brániť právo obyvateľov Falklánd na určenie si vlastnej budúcnosti. Podľa Londýna si Falklanďania drvivou väčšinou želajú ostať súčasťou Británie.

Tento postoj potvrdil britský premiér David Cameron, súčasne však zdôraznil, že dnešok by mal byť dňom spomienky na Argentínčanov i Britov, ktorí vo vojne zahynuli.

Pri vojne o sporné Falklandy, ktoré v Argentíne nazývajú Malvínami, zahynulo 255 britských vojakov a traja ostrovania.

Argentínska armáda za vtedajšej vojenskej vlády podnikla 2. apríla 1982 inváziu na Falklandy. Britská vláda premiérky Margaret Thatcherovej reagovala vyslaním mohutných námorných síl, ktoré ostrovy znova dobyli.