Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Argentína si v nedeľu bude voliť prezidenta, favoritom je Javier Milei

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Volebná účasť je v Argentíne povinná a za porušenie hrozia pokuty.

Buenos Aires 20. októbra (TASR) - Argentínčania si v nedeľu budú voliť prezidenta a viceprezidenta. Favoritom v prezidentských voľbách je podľa prieskumov ekonóm Javier Milei. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

Volebná účasť je povinná a za porušenie hrozia pokuty. Približne 35,8 milióna registrovaných voličov bude okrem prezidenta a viceprezidenta rozhodovať aj o 130 členoch dolnej komory parlamentu a 24 senátoroch. Dolná komora má 257 členov a senát (horná komora) 72.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 19. novembra ak žiadny kandidát nezíska 45 percent alebo pri zisku 40 percent nebude mať desaťpercentný náskok pred druhým v poradí.

Funkčné obdobie prezidenta je štvorročné a hlavou štátu môže byť najviac dve funkčné obdobia po sebe. Súčasný prezident Alberto Fernández sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Väčšina prieskumov verejnej mienky potvrdzuje, že o jeho nástupcovi rozhodne až druhé kolo. Víťaz volieb do funkcie oficiálne nastúpi 10. decembra.

Najväčšie šance má podľa prieskumov Javier Mileim, 52-ročný ekonóm a líder konzervatívnej koalície La Libertad Avanza (LLA). Za ním nasleduje minister hospodárstva Sergio Massa, bývalá ministerka pre bezpečnosť Patricia Bullrichová, bývalý guvernér provincie Córdoba Juan Schiaretti a právnička a politička Myriam Bregmanová.

Argentínu sužuje hospodárska kríza, vysoká miera inflácie a zadlženosť. Krajina patrí k najväčším vývozcom hovädzieho dobytka na svete a známa je aj výrobou vína z odrody viniča Malbec. Medzi najznámejších rodákov patrí pápež František a futbalisti Lionel Messi (1987), či Diego Maradona (1960). Argentína má aj piatich držiteľov Nobelovej ceny.