Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Tisícky ľudí vzdali úctu zakladateľke hnutia Matky z Plaza de Mayo

Tisícky Argentínčanov vzdali vo štvrtok 24. novembra 2022 v Buenos Aires úctu Hebe de Bonafiniovej. Foto: TASR/AP

Bonafiniová založila svoje hnutie v roku 1977 na protest proti vtedajšiemu argentínskemu diktátorskému režimu.

Buenos Aires 25. novembra (TASR) - Tisícky Argentínčanov vzdali vo štvrtok úctu Hebe de Bonafiniovej, ktorá bola vodkyňou a jednou zo zakladateliek ľudskoprávneho hnutia Madres de Plaza de Mayo (Matky z Májového námestia). Bonafiniová zomrela v nedeľu a jej popol bol rozsypaný na uvedenom námestí v centre Buenos Aires, kde niekoľko rokov viedla demonštrácie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bonafiniová založila svoje hnutie v roku 1977 na protest proti vtedajšiemu argentínskemu diktátorskému režimu. Počas demonštrácií matky žiadali informácie o svojich nezvestných deťoch a príbuzných.

V 70. a 80. rokoch minulého storočia krajne pravicový režim v Argentíne uniesol a pravdepodobne pripravil o život 30.000 ľudí len preto, že ich pokladal za ľavičiarov. Okrem toho bolo počas tohto obdobia unesených i množstvo novorodencov, ktoré sa narodili zadržaným disidentom.

Tisícky Argentínčanov vzdali vo štvrtok 24. novembra 2022 v Buenos Aires úctu Hebe de Bonafiniovej, ktorá bola vodkyňou a jednou zo zakladateliek ľudskoprávneho hnutia Madres de Plaza de Mayo (Matky z Májového námestia).
Foto: TASR/AP


Matky z Plaza de Mayo, ktorých charakteristickým znakom bola biela šatka na hlave, sa na buenosaireskom hlavnom námestí stretávali 45 rokov každý štvrtok. Bonafiniová sa poslednýkrát zúčastnila na proteste 10. novembra aj napriek svojmu krehkému zdraviu a uviedla, že účasť na demonštrácii jej povolili lekári.

Agentúra AFP pripomína, že v roku 1977, rok po štátnom prevrate a zvrhnutí dovtedajšej argentínskej prezidentky Isabel Perónovej, uniesli Bonafiniovej synov i nevestu. Matky, ktoré začali na Plaza de Mayo bojovať za pravdu o svojich politicky aktívnych deťoch, mohol postihnúť rovnaký osud – mohli byť vystavené mučeniu, zmiznúť bez stopy či prísť o život.