Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Buenos Aires vrcholila nová vlna protivládnych protestov

Protivládne protesty v Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Obyvateľstvo nesúhlasí s nedávnym rozhodnutím vlády po prudkom poklese hodnoty pesa žiadať pomoc od Medzinárodného menového fondu.

Buenos Aires 2. júna (TASR) - V Argentínskom hlavnom meste Buenos Aires vrcholili v piatok protesty odporcov štátnej hospodárskej politiky, píše agentúra AP.

Celonárodné protesty sa začali pre štyrmi dňami v rôznym regiónoch po celej krajine a ich záverom bola piatková obrovská demonštrácia v metropole. Podľa odhadov médií vošlo do ulíc niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Protestujúci občania žiadali zákonom garantované potraviny a projekty výstavby pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Obyvateľstvo nesúhlasí s nedávnym rozhodnutím vlády po prudkom poklese hodnoty pesa žiadať pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF).

Argentínčania považujú práve MMF za spoluvinníka najhoršej ekonomickej krízy, ktorá ich postihla v roku 2001.

Prezident Mauricio Macri tento mesiac oznámil, že Argentína otvorí rokovania s MMF a po prudkej devalvácii pesa sa bude uchádzať o získanie úveru na financovanie vládnych programov.

V snahe stabilizovať situáciu nariadil Macri úsporné opatrenia. V krajine však prebiehajú pokračujúce odborárske protesty, pričom kúpna sila Argentínčanov klesá v dôsledku inflácie, ktorá je v Argentíne jednou z najvyšších na svete.