Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Argentíne zadržali 12 osôb za bombové útoky pred summitom G20

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jedna bomba vybuchla v stredu neskoro večer neďaleko mauzólea policajného šéfa, zavraždeného anarchistami pred 100 rokmi. Pri druhom útoku hodili páchatelia tašku plnú výbušnín do domu sudcu.

Buenos Aires 15. novembra (TASR) - Argentínske úrady zatkli 12 predpokladaných anarchistov v súvislosti s dvoma útokmi podomácky vyrobenými bombami, ktoré sa stali dva týždne pred summitom svetových lídrov zo skupiny krajín G20 v Buenos Aires. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Jedna bomba vybuchla v stredu neskoro večer neďaleko mauzólea policajného šéfa, zavraždeného anarchistami pred 100 rokmi. Zranenia utrpela žena podozrivá z účasti na tomto útoku. Pri druhom útoku hodili páchatelia tašku plnú výbušnín do domu sudcu. Tieto zariadenia neexplodovali, kontrolovaný výbuch vykonala až polícia.

Ministerka pre bezpečnosť Patricia Bullrichová pripísala vinu za útoky ľuďom s "anarchistickou orientáciou".

Argentínski predstavitelia neoznámili, či boli útoky zacielené na summit G20, ktorý sa bude konať 30. novembra a 1. decembra, ale minister spravodlivosti Germán Garavano uviedol, že bezpečnosť zdvojnásobia. Koordinátor summitu G20 zasa vyhlásil, že bezpečnostné sily sú v stave maximálnej pohotovosti.